Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björbokille till NHL

/

Annons

- Det känns coolt att jag har blivit utvald, och även om jag hade det på känn blev jag lite chockad när jag fick veta, säger Jens, som spelar i Frölunda där han till hösten börjar sista året på hockeygymnasiet.

En hel del har hänt sedan denne 18-åring stod på ett par skridskor för första gången - och för Jens har hockeyn alltid varit en stor del av livet.

- Hockey är bara jävligt kul helt enkelt, och jag har alltid hållit till vid skridskobanan så fort jag har kunnat, konstaterar han, och träningen har onekligen gett resultat.

Från juniorlaget Björnligan i Björbo där Jens spelade som 4-5-åring, fortsatte han till Björbos U9-lag, innan han som 15-åring flyttade till Leksand.

- Jag bestämde mig för att satsa ordentligt och därför flyttade jag. I Leksand var allt mer elitupplagt, både träningen och matcherna var bättre och tack vare det utvecklades jag mer, berättar han.

Efter avslutat högstadium gick flyttlasset till hockeygymnasiet i Göteborg, något som innebar en stor förändring både privat och spelmässigt.

- Det var spännande att flytta till en stor stad, jag är ju van att bo här ute i skogen så det var en hel del nytt att lära sig, skrattar han.

Väl på plats i Göteborg rullade det på bra, Jens blev direkt uppflyttad till Frölundas J20-lag, där många av spelarna var flera år äldre än han själv, han blev också uttagen till J18-landslaget - och så senast - NHL. Drömmen för alla ishockeyspelare - att få åka över Atlanten och spela i världens mest prestigefyllda hockeyliga. Under året reser NHL-scouter runt på matcher och rankar spelare, och av 30 europeiska spelare är Jens rankad på 17:e plats. Totalt har fem Frölundaspelare draftats, och i våras flögs de över till ett första möte i Toronto.

- Vi gjorde massa fystester och intervjuer, de ville veta hur jag är som person och hockeyspelare, hur min familj är och hur min uppväxt var, berättar Jens, och mötet med USA blev positivt:

- Jag skulle absolut trivas att bo där - men å andra sidan skulle jag trivas var som helst så länge jag får spela hockey.

Än är dock inte flygbiljetten till Colorado inköpt - sista året i gymnasiet ska gås klart, och under tiden vill Jens försöka få en plats i A-laget, antingen i Frölunda, eller som "utlånad" till Borås.

Har du mött några reaktioner på dina framgångar?

- Kompisar och familj tycker bara det är kul, och här i byn tycker nog det är coolt att en kille från lilla Björbo har blivit draftad till NHL.

Fakta: Jens Hellberg

Ålder: 18 år

Bor: Göteborg

Gör: Går hockeygymnasium i Frölunda och är draftad till NHL-laget Colorado Avalanche.

Familj: Mamma Åsa, pappa Johnny och bror Per.

Intressen: Hockey, tennis, fiske och att bada och ta det lugnt.

Favoritspelare: Nicklas Lidström för han är back precis som jag.

Mer läsning

Annons