Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse i Mockfjärd

/
  • – Den är snygg och själva mottagningen har varit bra för invånarna, konstaterar distriktssköterskorna Birgitta Sonesson och Ingrid Sammils – i samspråk om den skylt som nu ska plockas ned.
  • De båda distriktssköterskorna säger att de och deras kollegor kommer att vad allt de kan för att minimera de negativa effekterna av stängningen av Mockfjärdsmottagningen.

Invånarna är besvikna och i en del fall också lite oroliga.
Servicen försämras och en epok tar slut när distriktssköterskemottagningen i Mockfjärd stängs och verksamheten flyttas till vårdcentralen i Djurås.
– För många patienter ställer det här till med problem, konstaterar Ingrid Sammils, som sedan 1973 jobbat som distriktssköterska i Mockfjärd.

Annons

Den 16:e januari stänger mottagningen i Mockfjärd.

För gott!

All provtagning, all såromläggning och all annan mottagningsvård flyttas från orten.

– Invånarna är ledsna och tycker att det är tragiskt, säger distriktssköterskan Birgitta Sonesson.

– En del av våra patienter, bland annat de som besökt oss för att få sår omlagda, får i fortsättningen göra tre turer i veckan till Djurås, berättar Ingrid Sammils.

När hon började inom sjukvården fanns det sex distriktssköterskemottagningar i kommunen, nämligen i Björbo, Bäsna, Dala-Floda, Djurås, Gagnefs kyrkby och Mockfjärd.

– Då hade vi Mockfjärdsmottagningen i Centrumhuset, dessförinnan hade Hilma Silwerplatz haft den i sitt hem, minns Ingrid.

Mona Westman, biträdande verksamhetschef vid Gagnefs vårdcentral, har förståelse för att Mockfjärdsborna är ledsna, men konstaterar att vårdcentralsledningen egentligen inte har något alternativ:

– Mögelproblemen gjorde att vi måste ut ur det gamla Elementhuskontoret och några andra lämpliga lokaler finns inte i Mockfjärd. Nedläggningen ingår också i våra besparingsplaner. Problemen med möglet har dessutom inneburit att vi i avvaktan på att det byggs ett nytt Familjens hus vid Mockfjärdsskolan tvingats flytta mödra- och barnavården till Djurås.

Det har bidragit till att öka vårdcentralens lokalproblem och försämrat möjligheterna till ett nära och konstruktivt samarbete med Familjens hus´ kommunala verksamheter.

– Men vi får försöka klara det tills nya Familjens hus står klart. Det är en fantastisk verksamhet som ska vara samlad för högsta möjliga effektivitet.

I dag arbetar två distriktssköterskor – Ingrid Sammils och Birgitta Sonesson – vid mottagningen i Mockfjärd. De upprätthåller tillsammans 1,5 tjänst. Efter den 16:e ska de i stället ta emot "sina" patienter i Djurås. Ingrid Sammils kommer att fortsätta att ansvara för diabetesmottagningen för Mockfjärd, Dala-Floda och Björbo, en mottagning som då flyttar till Björbo.

– Diabetespatienterna i Björbo får kortare resväg, men för Mockfjärdsborna försämras även den servicen. Vi kommer dock att sköta hemsjukvården som tidigare, berättar sköterskorna, som lovar att göra vad de kan för att minimera de negativa effekterna av stängningen.

– Det viktiga är att vi ser människorna och deras situation och behov, förklarar Ingrid Sammils, som efter 39 år som "distrikta" i Mockfjärd nu får byta arbetsort.

Mer läsning

Annons