Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om höjd kommunalskatt i Gagnef dröjer

Majoritetens förslag om en skattehöjning med 49 öre korrigerades en halvtimme före fullmäktige till 42 öre.
Efter en timmes debatt i frågan beslutades om en minoritetsåterremiss, det vill säga, beslut tas vid nästa fullmäktigemöte i Gagnef den 10 november.

Annons

Då det kommer ett yrkande om återremiss i den här typen av frågor räcker det med en tredjedel av rösterna för att det ska bli en så kallad minoritetsåterremiss. Nu blev röstsiffrorna 18 för skattehöjning, 13 för återremiss och en ledamot avstod att rösta.

Debatten i korta drag:

Kommunalråd Irene Homman (S):

– Det är ingen som vill göra en skattehöjning. Jag säger så här för att sticka ut: ibland så måste man våga satsa. Det betyder att det kostar pengar. Vi har i kommunen ett otroligt stort underhållsbehov. Vi måste ta ansvar för vad vi lämnar efter oss. Det är mycket underhåll som behöver göras och skjuter vi det på framtiden vet vi att allt kommer att bli ännu dyrare.

– Jag tycker inte att det är kul att göra en skattehöjning. Men för att vi ska klara av allting måste vi göra en skattehöjning med 42 öre. Jag är helt övertygat om att medborgarna vill ha bra service inom barnomsorg, skola, vård och kultur. Jag har funderat mycket på det här, gör vi rätt? Och för att tänka framåt så känner jag att, ja, det är rätt.

Oppositionsråd Sofia Jarl (C):

– Oavsett om det blir en skattehöjning med 42 eller 49 öre, placerar det oss i den absoluta skattetoppen i länet, något som minskar attraktionskraften. Vi pratar om en total budget på 600 miljoner kronor, och det här är en väldigt liten del i den budgeten. Ändå ser vi att andra kommuner också satsar och klarar det utan att behöva skatten. De jobbar mer effektivt än vi i Gagnef och det borde vi också kunna göra utan att höja skatten. Visst är underhållsbehovet stort, men man kan inte spendera mer än det man har.

– Hela frågan har behandlats illa. Först sa Irene Homman att skattehöjningen inte var ett förslag utan ett diskussionsunderlag. Sedan kom det ändå som ett förslag. Och idag när kommunstyrelsen har ett extra sammanträde och ändrar förslaget gör man det en timme innan kommunfullmäktige och inkommer inte med några handlingar. Det är inte okej, och det är inte fair play.

– Vi som opposition måste ocksåha en rimlig tid på oss att behandla en så här viktig fråga och komma med ett motförslag. Som jag ser det finns det ingen anledning att hasta när vi kan ta beslut i frågan senare i höst. Jag yrkar på återremiss.

Beslutet om höjd kommunalskatt i Gagnefs kommun blev återremitterat och därmed fattas varken beslut i den frågan eller budgetfrågan förrän vid nästa kommunfullmäktige den 10 november.

Stefan J. Eriksson (M):

– Jag instämmer i allt som Sofia säger, och jag instämmer verkligen i det här med tiden. Vi i oppositionen har en politiker som jobbar 40 procent, övriga är fritidspolitiker. Det är inte seriöst att försöka få fram ett förslag på så kort tid. Kommunen måste också ta allt i rätt ordning. Först titta om det går att göra ytterligare effektiviseringar och sedan skattehöjningar, inte tvärtom. Jag ser också en fara i ökade kostnader i samband med skattehöjningen, då man vänjer sig väldigt fort vid den nya situationen. Jämför bara med att du får en löneförhöjning, en månad senare märker du inte av den.

Irene Homman (S) igen:

– Vi får lära oss allihop att vara öppnare, alla vill att Gagnefs kommun ska ha en bra ekonomi, Jag känner att vi tar ansvar.

Ari Vähäjylkkä (M):

– Det finns effektivisering i kommunen men det är inte tillräckligt, det behövs mer. Det finns saker att spara på, vi har gjort mycket men mer kan göras.

Anders Bengtsson (KD):

– Det är väldigt bra att socialnämnden jobbat med effektiviseringar. Jag tycker det är bra att höja skatten om inte intäkterna räcker till. Men jag anser också att vi som lever och konsumerar nu ska vara med och betala. Vi har en väldigt stor kostnadsökning, över sex procent, över tre gånger den översiktliga kostnadsökningen som är hållbar. Det finns inga genvägar, 2018 och 2019 blir det värre. Vi kommer inte enbart kunna lösa situationen med skattehöjningar. Vi måste höja skatten, öka effetiviteten och se över verksamheten.

– Fortsätter kostnadsökningen i samma takt behöver vi fram till 2030 höja skatten med 7,17, då förstår alla att det räcker inte med skatteökningar. Vi måste kanske spara på krutet så vi har någonting att ta till när de kommande årens kostnadsökningar kommer.

Ann-Gret Olsson (S):

– Var ska vi lägga vår ambition? Vi har massor av barn i kö till barnomsorgen, är lösningen att tränga ihop dem på färre anställda, jag tror inte det, då vill inte folk vill flytta hit. Jag tror inte att skattehöjningen påverkar inflyttningen, utan att folk sätter värde i god kvalitet på barnomsorg och kultur och fritid.

Mer läsning

Annons