Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankvalv inte tillräckligt

/
  • Bekymrad. Rolf Eriksson, Dala-Floda Pistolskytteförenings allt-i-allo, är bekymrad över att tillämpningen av föreskrifterna om säker vapenförvaring riskerar att leda till att hans förening tvingas förvara vapnen på sätt som han bedömer som mindre säkra.

Annons

Dala-Floda Pistolskytteförening har en längre tid argumenterat för att få fortsätta att förvara föreningens vapen, åtta pistoler, på det sätt som klubbledningen bedömer som det säkrast tänkbara, nämligen i ett godkänt vapenskåp i tidigare Uplandsbankens bankvalv i centrala Dala-Floda, i en byggnad där det finns människor dygnet runt.

Rikspolisstyrelsens har tidigare beslutat att inte bevilja föreningen undantag från föreskrfterna om vapenhandlares och vissa sammanslutningars förvaring av skjutvapen.

När föreningen överklagade Rikspolisstyrelsens beslut till regeringen betonade den att det är en liten förening, som äger få vapen och som förvarar dem på ett sätt som med bred marginal klarar den lägsta tillåtna nivån för säkerhet och inbrottsskydd.

I sitt beslut fastslår regeringen att den inte tar ställning till föreskrifternas innehåll, utan enbart till om det finns skäl att tillämpa en befintlig undantagsbestämmelse. Och det gör det alltså inte.

- Vi har full förståelse för att reglerna för vapenförvaring skärps, men har svårt att acceptera att regelverket tillämpas på ett sätt som riskerar att leda till en sämre och mindre säker vapenförvaring, säger Rolf Eriksson.

Han är den enda kvarvarande medlemmen sedan föreningen bildades i november 1958. Under årens lopp har han haft många förtroendeuppdrag i föreningen och verkar i dag som allt-i-allo och ungdomsansvarig.

- I ett tidigt skede fick vi besked av myndigheterna om att vi var tvungna att komplettera vår vapenförvaring med ett larm, kopplat till en larmcentral i förslagsvis Borlänge, och att kostnaden, som då bedömdes till ungefär 50 000 kronor, inte var att anse som oöverkomlig för en skytteklubb. Men för oss motsvarar det kostnaderna för flera års verksamhet, säger han och tillägger att "även om föreningen nu kan komma över ett larm för strax under 20 000 kronor så är det ändå pengar som vi inte har".

- I princip skulle vi alltså kunna placera vapenskåpet utanför valvet - om vi har ett larm så att en central i Borlänge får reda på att det stjäls. Det alternativ som andra föreningar valt är att låta medlemmar med egna vapenskåp tar hem vapnen. Men det är inte riskfritt, särskilt inte med tanke på att de då lämnas obevakade vissa tider på dygnet och året. Ett utmärkt exempel på det är att föreningens förre ordförande fick hela sitt vapenskåp bortforslat från bostaden då familjen befann sig i sommarstugan, berättar Rolf Eriksson.

Han tycker att myndigheterna agerat "onödigt stelbent" och vet i dag inte hur föreningen ska lösa frågan.

- Vi upplever det som att vi tvingas att försämra vår vapenförvaring, men har vi moralisk rätt att göra det på ett sätt som riskerar att påverka våra medlemmars trygghet?

Fakta: Stora framgångar

Dala-Floda Pistolskytteförening har under årens lopp haft mycket stora framgångar.

På seniorsidan har den tagit hem mängder av SM-tecken och de tre mest kända och framgångsrika skyttarna, samtliga landslagsskyttar under olika perioder, är Benny Östlund, som representerat Sverige vid OS, VM och EM, och Nils-Erik Andersson och Per-Erik Persson, som båda tävlat för Sverige vid olika internationella mästerskap och i världscupen.

På ungdomssidan tillhör föreningen de bästa i landet och vid tre tillfällen har den blivit Sveriges bästa ungdomsklubb. Den har flest skyttar vid 80-adens riksfinal, elva i år och 13 i fjol.

Föreningen, som har träningar flera gånger i veckan, har 25 aktiva medlemmar samt betydligt fler ungdomar i regelbunden träning.

Mer läsning

Annons