Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa på formalia

Gagnefs kommun drog in introduktionsersättningen för en av de flyktingar som kommit till kommunen.
Nu fastslår förvaltningsrätten att den tjänsteman som fattade beslutet inte hade rätt att göra det.

Annons

Förvaltningsrätten konstaterar att kommunen har rätt att dra in – delvis eller helt -introduktionsersättningen om en flykting eller annan utlänning inte följer en upprättad introduktionsplan.

Möjligheten finns också för kommunens beslutande organ att delegera beslutanderätten i liknande frågor åt en anställd.

Hösten 2009 beslutade Gagnefs kommun att avskriva en man från introduktionsprogrammet samt att inte bevilja honom introduktionsersättning. Motiveringen var att mannen inte följt den upprättade introduktionsplanen.

Mannen överklagade och yrkade att beslutet skulle rivas upp och han anförde bland annat att beslutet skulle ha tagits av kommunstyrelsen och inte av tjänstemän.

Gagnefs vidhöll sitt beslut och hävdade att den delegerat beslutsrätten till den tjänsteman som tog beslutet. I början av 2010 tog kommunstyrelsen ett beslut som innebär att delegationsordningen i det här avseendet förtydligades.

Men förvaltningsrätten ger mannen rätt i att ett formellt fel begåtts. Enligt rätten var delegationen inte utformad så att tjänstemannen hade rätt att stänga av mannen – trots att kommunstyrelsen hävdat det och senare ställt sig bakom tjänstemannens avstängningsbeslut.

– Kommunstyrelsens förtydligande inkluderar nya beslutsmandat och är närmast att likna vid en ny delegation, anser rätten, som upphäver beslutet och skickar tillbaka ärendet till kommunen för ny handläggning.

Mer läsning

Annons