Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangören om omgörningen av Gagnef-festivalen: "Vi vill såklart inte att folk ska ta droger"

Artikel 1 av 28
Festivalsommar 2018
Visa alla artiklar

I december gick arrangörerna till Gagnef-festivalen ut med att det var slut på ravefestandet på festivalen och att den nu skulle ha mer fokus på "sport, hälsa och rekreation". I en intervju med Nöjesguiden utvecklar man hur man tänkt:
– Vi vill inte skrämma bort någon men vi vill ärligt att det ska vara mer fokus på att må bra, vänlighet och magiska naturupplevelser.

Annons
Gagnef-festivalen kommer att bli lite annorlunda sommaren 2018, säger arrangörerna. Arkivbild. Foto: Paulina Håkansson

Läs också: Peace & Love vill växa sig större - så många besökare satsar man mot [+]

Festivalen Gagnef, eller Skankaloss som den ibland kallas i folkmun, har arrangerats sedan 2001 i Ängholns folkets park i Gagnef. Det tog sin början som en kompisfest och har sedan utvecklats till ett populärt besöksmål på sommaren för hippa storstadsbor. Arrangörerna har dock gjort allt för att hålla festivalen på en småskalig nivå för att behålla mysighetsfaktorn.

Men i december drog man i handbromsen och proklamerade att det var slut på ravefestandet på festivalen och att man nu ska inrikta sig på sport, hälsa och rekreation.

"De som enkom åker till Gagnef för att festa på natten och vara väck i skogen vill vi uppmana att stanna hemma eller hitta någon annan festival", skrev Skankaloss i ett meddelande på Facebook.

I en mejlintervju med Nöjesguiden utvecklar nu arrangörerna, Skankaloss Kulturförening, hur man tänkt kring omgörningen.

– Vi vill inte skrämma bort någon men vi vill ärligt att det ska vara mer fokus på att må bra, vänlighet och magiska naturupplevelser. Det är faktiskt på ett sätt en återkoppling till de tidigaste åren i Gagnef där alla känner alla och är vänner, skriver arrangörerna i ett gemensamt svar.

De avslöjar också att de vill få ner antalet besökare som de senaste åren har legat runt 2 000 besökare och att man heller inte vill att folk åker dit bara för att ta droger.

– Vi vill såklart inte att folk ska ta droger i Gagnef, så det stämmer. Det finns runtomkring i världen en utbredd kultur kring droger och fest som alla festivaler och även vi måste ta hänsyn till. De relativt få besökare som enbart fokuserar på att festknarka vill ofta göra samma saker och är ganska förutsägbara. Vi vill inte vara förutsägbara, skriver de i mejlet till Nöjesguiden.

Festivalen Gagnef äger rum den 5-7 juli i Ängsholns folkpark och hittills är det klart att Anna von Hausswolf, Jenny Wilson, Daniel Norgren och Kokoko uppträder.

Läs också: Satsning på folkparken i Söderbärke - Rolandz, Refreshments och Larz Kristerz kommer

Alla artiklar i
Festivalsommar 2018
Annons