Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna hyllad av cancerforskningsfond

/

– Ett fint och viktigt initiativ.
Heinz Ondrejka, ombud från Lions cancerforskningsfond, uppmärksammade på fredagskvällen Anna Lärka Stenback för hennes konsertarrangemang "Kärlek till livet", som samlade 650 personer och inbringade ungefär 28 300 kronor till fonden.

Annons

Det var sedan två av hennes vänner dött i cancer som Anna tog initiativet till konserten – för att hylla livet och bidra till kampen mot cancer.

I samband med Lions julfest i Lionslokalen Skäraton uppmärksammades Anna för sin insats. Klubbpresidenten Lasse Ljungman framförde ett tack och Heinz Ondrejka berättade om fonden och överlämnade diplom och blommor till Anna Lärka Stenback.

– Konsertinitiativet är helt i linje med vår grundidé om att hjälpa till och se möjligheterna, förklarade han.

Heinz Ondrejka berättade bland annat att Lions sedan 1984 ställt 81 miljoner kronor till cancerforskningens förfogande, att omkostnaderna för närvarande är 1,6 procent och att behovet av fortsatt forskning är stort.

– År 1970 hade vi 20 000 nya cancerfall och nu noteras årligen 50 000 nya fall. Prostatacancer är vanligast med 8 800 nya fall per år och därefter kommer bröstcancer med 7 000 fall. Men mest ökar malignt melanom, hudcancer.

Ondrejka tackade också Lionklubbarna i Gagnef för fina insatser och nämnde speciellt Arne Bohman för hans stora engagemang. Men han uttryckte också oro för att, som han upplever det, rökningen ökar bland särskilt flickor och kvinnor:

– Över 20 procent av cancerfallen är relaterade till rökning.

Anna Lärka Stenback förklarade att hon gjort "det självklara" och hon uppmanade också Lions och andra att i framtiden bidra till forskning kring nerv- och förlamningssjukdomen ALS.

Mer läsning

Annons