Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiv vår i Adelborgmuseet

/

Annons

I söndags avslutades den månadslånga utställningen "Margaretha Adelborgs Gåva", där Ottilia Adelborgs vänförening visat ett urval av den konst den fått av Ottilias kusinbarn Margaretha Adelborg. Samtidigt avslutades också utställningen av åtta av de illustrationer som Ottilia gjorde till Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson.

Under söndagen gästades museet av Ingrid Bergman, tidigare intendent vid Nordiska Museet. Hon berättade om Gerda Boëthius, Zornmuseets grundare och vän till Ottilia Adelborg. Föredraget gav en bild av en märklig kvinna med stor vilja och arbetskapacitet. I likhet med många andra kvinnliga kulturpersonligheter var Gerda före sin tid.

Ungefär 25 personer lyssnade till föredraget och de kunde därefter delta i vänföreningens årsmöte. Håkan Spännar redogjorde för verksamheten och planerade arrangemang. Deltagarna fick också studera några av de gåvor som vänföreningen tagit emot under året. Medlemsavgiften höjdes från och med 2008 från 50 till 75 kronor och stadgarna ändrades så att om vänföreningen skulle upplösas går tillgångarna till Gagnefs kommun. Alice Tegnérs bok Visor, illustrerad av Ottilia Adelborg, lottades ut bland deltagarna.

Sedan tidigare är Anne-Marie Rådström hedersmedlem och årsmötet beslutade att utse även Margaretha Adelborg till hedersmedlem.

I styrelsen avgick Margit Lenman efter fem år. Hon ersattes av Ewa Wedin Löfgren. I övrigt består styrelsen av Håkan Spännar, ordförande, Ulla Immler, sekreterare, Margareta Wallén, kassör, samt Anne Ljungdahl och Anette Andersson. Bo Jönebratt avgick som revisor och ersattes av Gunnel Haglöf.

Kommande lördag ordnas en slöjdardag i museet. Då får besökarna under ledning av Petter Börjesson tälja krokar och krumelurer.

På skärtorsdagen blir det vernissage för en samlingsutställning med verk av de 24 konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som deltar i långfredagens och påskaftonens konstrunda i Gagnefs kommun.

- Ett tillfälle för dem som vill studera lokal konst och konsthantverk. Vi har tryckt upp en karta så att alla intresserade kan skräddarsy sin runda, det vill säga bestämma vilka ateljéer och verkstäder de vill besöka. För dem och inte minst de som inte vill eller kan åka runt i kommunen ordnas en tipspromenad mellan Solsheden och Flottbrokaféet och både museet och minnesstugan är öppna. Konstföreningen ordnar också ett lotteri, berättar Eva Kaiser och tillägger att det är första gången som det genomförs en konstrunda i Gagnef.

Konst- och hantverksutställningen pågår till den 28 april.

Mer läsning

Annons