Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gagnef i botten på webbundersökning

Uddevalla, Karlstad och Örebro är kommunerna som har landets bästa webbplatser.
Gagnef hör till de kommuner som är långt efter.

Arjeplog kommer längst ned på listan i Sveriges Kommuner och Landstings nya undersökning av hur lätt medborgarna kan hitta information om kommunen. På webbplatsen gick det bara att få svar på 47 procent av frågorna.

Även Gagnef får dåligt betyg - knappt bättre än Arjeplog.

– Vi tar till oss av undersökningsresultatet, men det slår lite fel, säger Tomas Hellquist, it-ansvarig i Gagnef, i en kommentar till SKL:s betygssättning av kommunernas webbplatser.

Tomas Hellquist är i grunden positiv till SKL:s undersökning.

– Intentionerna är bra, men man får ta hänsyn till hur undersökningen är upplagd. En del av frågorna är storstadsanpassade och frågor om parkeringsplatser och när sanden tas bort från gatorna är inte riktigt tillämpliga i Gagnef, säger han.

Det är fjärde året i rad som undersökningen genomförs.

- Under de åren har många kommuner gjort stora förbättringar, säger Lars Strid på SKL, förra året var resultaten så bra att vi var tvungna att skärpa frågorna eftersom kommunerna kommit så långt.

De höjda kraven rör bland annat e-tjänster, som att kunna låna om en biblioteksbok via internet och att olika kommunala enheter ska redovisa sina resultat på hemsidan, till exempel enkätsvar.

Gagnef får nollbetyg på nästan hela den del som handlar om information om gymnasieskolor.

– Vi får poäng för att vi berättar hur man söker till gymnasiet, men noll på hela den del som handlar om gymnasieskoleinformation. Men faktum är ju, vilket vi angett, att vi inte har någon gymnasieskola att informera om. Nu drar det ner vårt snittbetyg på ett lite missvisande sätt, anser Thomas Hellquist och tillägger att vid förra webbplatsundersökningen var det avsaknaden av simhallar som sänkte – eller dränkte – Gagnefs betyg.


Tomas Hellquist betonar samtidigt att han gärna tar emot konstruktiv kritik, att han är medveten om att kommunens webbplats kan förbättras och att en grupp bestående av både politiker och tjänstemän redan lagt en plan för ett förbättringsarbete.

– Jag ser gärna att fler kommuninvånare tar direkt kontakt med oss och berättar vad de saknar och vad de anser kan förbättras, säger han.