Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gagnef deltar i hälsovecka

Gagnefs kommun kommer att delta i Ett friskare Sverige. En vecka startad av Statliga folkhälsoinstitutet för att uppmärksamma måltidsvanor och aktivera människor fysiskt.

Det kommer vara aktiviteter i nästan hela kommunen då det erbjuds aktiviteter hela veckan med start på måndag. Aktiviteterna är till viss del koncentrerade till Djurås men det går att hitta aktiviteter på annat håll.

De flesta aktiviteter sker på eftermiddagen då folk slutar jobben och merparten är gratis. Folkhälsoplanerare Torben Stenström berättar att när han skickade ut en förfrågan i våras blev svaret oväntat.

– Det var mycket större än vad vi hade väntat oss, säger Torben Stenström.

Enligt Sofia Jarl (C) så ligger kommunen över rikstrenden men under riksnittet när det kommer till fysisk aktivitet. Med det menas att de som tränar: tränar mer; och de som inte tränar alls: blir fler.

– Vi hoppas att folk tar tillfället i akt prova på något och förhoppningsvis gillar det. Man ska inte känna någon press, de flesta kommer vara nybörjare, säger Sofia Jarl.

Till största del är det fysiska aktiviteter som bjuds som spinning, gym och gymnastik. I Floda frisörstuga och wellnesscenter kommer det vara yoga på måndagen och lördagen är det spa-dag. I gymnastiksalarna i Djurmo, Djurås och Mockfjärd bjuds det zumba, latino- och afrikansk dans. Sifferbo ideella förening anordnar en Kulturhistorisk vandring guidad av George Stenberg.

Det kommer även att vara föreläsningar om livsmedel och kost. Arrangörerna uppmanar de som är intresserade att gå in på www.gagnef.se och titta på veckoprogrammet som kan komma att ändras.