Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel fick vara kartläsare för en dag

12-årige Gabriel Seger fick göra något som många killar i hans ålder drömmer om - åka med ett rallyproffs.
Inför det finska VM-rallyt tog rallyföraren Fredrik Åhlin med honom på en rejäl åktur i de värmländska skogarna.
– Han var jättebra på att köra och trevlig, berättar Gabriel Seger, som fick vara kartläsare för en dag.

Annons

När Gabriel Seger från Smedjebacken var fyra år fick hans familj reda på att han har en muskelsjukdom. I vintras åkte han ut och in på sjukhus i fyra månaders tid eftersom han opererade hälsenorna.

På grund av sjukdomen nominerades han av stiftelsen MinStoraDag, som hjälper svårt sjuka barn i Sverige att förverkliga sina önskedrömmar. Gabriel Seger fick chansen att uppleva en av sina drömmar och valde mellan att simma med delfiner eller att åka med som kartläsare i en rallybil.

– Han älskar ju att fiska och sådant där samtidigt som han är intresserad av motorsport, berättar hans pappa Ulf Seger, som fick ta med sig familjen till Kolmårdens djurpark för några veckor sedan.

För trots att det var ett svårt val, valde Gabriel Seger delfinerna till slut. Han har dock inte kunnat släppa drömmen om att få åka rallybil och via en kontakt fick Susanne Kottulinsky, mamma åt den svenske rallylandslagsföraren Fredrik Åhlin, reda på Gabriel Segers dröm.

Så när Fredrik Åhlin, som kör för Värmlands KC (Karting Club), genomförde ett rallytest i närheten av Säffle i fredags passade han på att bjuda den unge rallysupportern på en häftig åk-upplevelse.

– När jag fick höra talas om Gabriel och hans rallydröm så tvekade jag inte en sekund. Klart att Gabriel skulle få åka med på testen, säger Fredrik Åhlin i ett pressmeddelande.

När båda var ordentligt fastspända körde rallyföraren några vändor i lugnt tempo.

– Jag kollade på Gabriel och såg hans härliga smajl och jag frågade honom om allt var okej och om det kanske gick för fort. Då sa Gabriel att allt var lugnt och att jag gott kunde köra fortare, mycket fortare. Då spred sig även ett leende över mina läppar och jag växlade ner och tryckte pedalen stumt i botten, berättar Fredrik Åhlin.

Det blev några snabba rundor för grabbarna och mellan testpassen hann de även med grillade hamburgare och rallysnack.

– Det var en stor upplevelse. Det var jättekul faktiskt, berättar Gabriel Seger.

Fredrik Åhlin var nöjd över att få köra några mil inför VM-rallyt, men största glädjen var att få bjuda Gabriel Seger på ett par riktigt fräna vändor.

– Tack Gabbe! Det här är verkligen något som jag kommer att ta med mig i både knopp och kropp då jag kör i Finland. Jag ska ge järnet för oss båda.

Det finska VM-rallyt, Neste Oil Rally, startar på torsdagseftermiddagen, samma dag som Fredrik Åhlin fyller 21 år.

Hu r tror du att det kommer att gå för Fredrik Åhlin i finska VM-rallyt?

– Jag tror att det kommer att gå jättebra, svarar Gabriel Segel.

Tror du att han vinner?

– Ja, det gör han nog om han är så där duktig på att köra.

Fotnot: Under tisdagen fick familjen Seger ett mail om att de, tack vare Gabriel Seger, även är inbjudna att delta under Porsche Carrera Cup på Solvalla den 20-21 september.