Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: "Winter is coming" till Landstinget Dalarna – och ladorna är tomma

På ruinens brant kom till sist insikten: Det gick inte längre att driva landstinget med underskott. I årtionden hade Socialdemokraterna levt i förnekelse. Skattehöjning efter annan försvann i skenande kostnader. År efter år röda underskottsstaplar.

Av bibelns sju dödssynder var (minst) två ständigt närvarande i landstingshuset. Förblindat politiskt högmod fick S-toppar att år efter år basunera att nu hade det vänt. Det hade det inte. Och när det väl kom till kritan gjorde lättja inför de organisatoriska problemen att nödvändiga beslut aldrig fattades.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Politisk insikt till sist – undantagstillstånd är normaltillstånd i Landstinget Dalarna

Måndagens budgetdebatt i landstingsfullmäktige blev den kortaste vi kunde minnas på pressläktaren. När Socialdemokraterna (för en gångs skull...) uppfyller sitt ständiga löfte om ordning och reda i de offentliga finanserna så förlorar oppositionen också sin mest inövade kritik.

Den ekonomiska resan sedan "stålbadet" 2015 är imponerande. Men i år missas besparingsmålen. Vore det inte för högkonjunkturen, som gör att Stefan Löfven kunnat öppna plånboken, så hade budgetdebatten varit betydligt bistrare. Nya och ej budgeterade statsbidrag gör till och med att resultatet för 2017 blir bättre än väntat.

Ett par år av ekonomisk sans räcker förstås inte för att reparera tio av misskötsel. Men betydelsen av den helt nödvändiga politiska förändringen ligger inte i det som varit, utan i vad som komma skall.

"Winter is coming" konstateras i varje avsnitt av den kritikerrosade teveserien Game of Thrones. I landstinget stämmer det alldeles för väl. Vi går mot offentligfinansiell vinter.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har länge varnat för de enorma demografiska utmaningar som väntar. Det mycket glädjande faktum att alltfler lever längre upp i åldrarna medför naturligt också att trycket på vård och omsorg ökar dramatiskt.

Samhället måste lösa detta. Det är vår skyldighet. Och det kommer att kräva tuffare prioriteringar än de vi sett hitintills.

Redan till år 2020 beräknas behovet av välfärd öka med 40 miljarder kronor mer än vad skatteunderlaget gör. Ekonomidirektör Peter Hansson menade i sin föredragning för landstingsfullmäktige att detta översätts till ungefär 500 miljoner kronor i Dalarna. Med andra ord: Ett nytt stort stålbad redan nästa mandatperiod.

Den rådande högkonjunkturen, som SKL tror mattas redan nästa år, har ägnats åt att rätta till tidigare synder. I ladorna finns ingenting. Utan skatteutjämningssystemet vore det förstås kört av rent demografiska skäl.

Om något parti lovar "Inga nya satsningar" (annat än helt nödvändiga) så bör du nog överväga att ge dem din röst.

Att lova runt nu är som att, efter några fina novemberdagar, ta fram vårkläderna strax innan decembermörkret faller ner med hela sin tyngd.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Glädjande vändning efter decennium av vanskötsel – nu ligger S "bara" back 715 miljoner kronor

Gabriel Ehrling: Jag tror inte att landstingsledningen vill öppna BB i Mora

Gabriel Ehrling: Inte ens när klinikcheferna varnar för "amputation och död" så inser S-topparna att de haft fel om stafetterna

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling