Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Uppenbart att kvällens match i Mora är riggad

Annons

"Slaget om Siljan" i kvalet till SHL lämnade ingen oberörd. När det hela var över var det segerrus norr om sjön – och gravöl söder om den. Mora IK:s idrottsliga prestation var förstås enastående. Lagets spelare och funktionärer är verkligen att gratulera. Men ur ett politiskt och ekonomiskt perspektiv kom baksmällan snabbt.

Senast det begav sig, och klubben kvalade in till Elitserien, gick det ju åt fanders. I alla fall för Moras skattebetalare som fick kliva in när klubben lät ekonomi och ishall förfalla.Jag har aldrig hört någon inblandad säga att turerna kring Smidjegrav arena efter avancemanget 2004, som slutade med ett kommunalt övertagande av ishallen 2013, var bra för Mora som helhet.

För arenan, som kommunen sålt till klubben för en krona 2004, och som Mora IK huvudsakligen byggt om med kommunens pengar, fick Mora kommun 2013 betala 12 miljoner kronor. Med följde årliga underhåll om närmare 7 miljoner kronor och kommunen var därtill tvungen att riva upp investeringsbudgeten för att akut satsa dryga 14 miljoner kronor i arenan. Under Mora IK:s försorg hade den möglat och ruttnat. Klubbens intäkter hade uppenbarligen gått till annat än arenaunderhåll.

Kommunen skrev också av 18 miljoner kronor i fodringar på klubben. Mora IK, ensam ägare till det insolventa fastighetsbolaget och arenan, fick däremot tillbaka de 4 miljoner kronor man lånat till arenabolaget vid ruinens brant.

Det var en katastrofal affär för Moras skattebetalare. Kommunen borde därmed ha lärt sig att inte göra affärer med Mora IK med mindre än att det finns både hängslen och livrem.Men när politikerna i kväll samlas för fullmäktige är förslaget att ännu en gång rusta Smidjegrav arena för att Mora IK ska kunna spela i SHL.

Till bakgrunden hör att Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson redan innan kvalet var klart sa att det "definitivt" behövs en helt ny arena om klubben ska spela i SHL.Kommunalråd Anna Hed (C) var då kategorisk. På direkt fråga från tidningen sa hon att det vore "helt sjukt" om kommunen anpassade sig efter SHL:s krav. Det var befriande att höra Hed vara glasklar mot klubben: ”Vi stödjer ingen elitverksamhet. De får finansiera den verksamheten själva.”

LÄS ÄVEN (+):

Kommunalrådet om SHL-kravet: "Vi kommer inte att anpassa oss"

Så hur går det ihop med att kommunstyrelsen Hed leder nu föreslår en investering om 9,5 miljoner kronor, av vilka ska skattebetalarna stå för 7 och klubben för resten?Jo, politikerna argumenterar att det "egentligen" inte kostar skattebetalarna något – Mora IK ska betala, fast genom högre hyra.

Hyreskontraktet från 2013 öppnar för en sådan lösning. Om klubben vill ha åtgärder för att möta "särskilda behov" ska tilläggshyra betalas för att "utge ersättning för kommunens redovisade faktiska kostnader för utförandet av åtgärderna, fördelad över en tid som följer vedertagna kommunala avskrivningsregler".

Nyckelordet är "faktiska". Kom ihåg det för framtiden! Det betyder att kommunen så klart inte får fakturera kostnader som inte finns, men också att den nya hyran ska kompensera för varenda skattekrona som investeras för att möta de "särskilda behoven". Även om Mora IK åker ur SHL. Även om klubben mot förmodan lyckas trolla fram den externa finansiär man på sikt hoppas ska bygga en helt ny arena.

Och det är för väl att den formuleringen finns där. För i övrigt är avtalet mest till klubbens fördel. Nu ska Mora IK förvisso själva ansvara för vaktmästeri (vilket i och för sig inte är så konstigt om man hyr hela arenan) och ge viss istid åt elever i grundskolan och studenter på hockeygymnasiet.

Men ändå: Hyresnivån sattes 2013 till ringa 391 000 kronor, och har sedan dess bara räknats upp med några procent per år. Och då får klubben genom avtalet själva sälja namnet på arenan och behålla nästan alla pengar. Först om ett företag betalar mer än 900 000 kronor per år får Mora kommun en liten slant.

Vem skulle inte vilja ha ett sådant kontrakt? Särskilt som utredningen från 2013 sa att kommunen kommer ha årliga underhållskostnader om 7 miljoner kronor...Mora IK:s årsredovisning visar också att klubben 2016 hade 1,7 miljoner kronor i externa hyresintäkter. Man hyr ut restaurangen, och arenan används ju bland annat i anslutning till Vasaloppet.

Det kommunala beslutsunderlaget lämnar många frågor. Där står inget om vilken som blir Mora IK:s nya hyra när de nu ska betala de "faktiska kostnaderna". I avtalet står att hyra för kommande säsong ska fastslås senast 31 maj varje år. Men årets förhandlingar har skjutits på framtiden i väntan på beslut. Men om klubben ska betala vad det kostar är det ju inget att förhandla om – det är bara att räkna fram vad tilläggshyran blir, så kan politikerna bedöma om det är realistiskt att Mora IK betalar eller inte.

Inte heller är det av underlaget uppenbart hur lång tid man köper sig med investeringen. Kommer Smidjegrav efter detta, och i överskådlig framtid, att uppfylla SHL:s absurda arenakrav? Klubbdirektör Hermodsson har ju varit övertygad om att det "definitivt" behövs en ny. Eller kommer det en ny lista med krav om Mora IK hänger kvar i SHL även nästföljande säsong?

Så här blir det alltid när det gäller de stora idrottslagen. Politikerna vill bara se och ta ställning till det enskilda beslutet ifråga, och då är väl 7 miljoner kronor inte hela världen. Men det är det tankesättet som gör att kommuner återkommande försätter sig i situationer där man i en snar framtid "måste" kasta nya pengar efter de man investerat tidigare.

När klubben möter kommunen är matchen alltid över innan pucken har släpps. Klubben får sitt stöd och kommunen tar risken. Det är i formell mening inte fel att göra så. Men i praktisk, politisk och principiell mening är det så klart det.

De religiösa övertonerna om att man "måste" stötta de lokala storlagen – vars verksamheter ligger klart utanför kommunernas lagstadgade ansvar – har inget i politiken att göra. Detta oavsett om tröjorna är röda eller vit/blå.

Förtydligande

I artikeln ovan beskrivs bland annat hur klubben i årsredovisningen för 2016 hade externa hyresintäkter om 1,7 miljoner kronor. I artikeln framgår att dessa bland annat kom från att man hyr ut restaurangen i Smidjegrav arena. Det stämmer. Men klubbens styrelse, som kontaktats för kontroll av uppgiften, hade själva missat att tillägga att summan därtill innehöll intäkter från de lägenheter Mora IK äger. Ledarredaktionen förtydligar givetvis viktiga uppgifter och rättar alla väsentliga fel. Inga ytterligare har uppdagats i ämnet.

LÄS ÄVEN:

Nu avgörs arenafrågan i Mora – så ser du vår livesändning från fullmäktige

Ehrling: Viktigt att politikerna säger nej till det lobbyarbete som Mora IK nu startar

LEDARE: Dags att resa gärdsgård mot LIF

LEDARE: Ideologiskt virrvarr kring idrott och politik

LEDARE: Leksands kommun öppnar pengakranen till LIF än mer