Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Politiken behöver fler tanter från Yttermalung

LÄS ÄVEN (+): Livet leker vidare för Marit Paulsen och Sture

I en intervju med DT berättar Marit Paulsen i dag om livet efter att hon klev av det långa skiftet i Europaparlamentet i Bryssel och ett helt liv i politiken. Hon minns framgångar när det gäller livsmedelssäkerhet och djurskötsel, där hennes insatser onekligen gjort stora avtryck. Men hon uttrycker också sorg över att hon inte kom längre när det gäller att förändra synen på växtförädling och genmodifierade grödor (GMO).

I en tidigare intervju med ledarredaktionen motiverade Paulsen sitt engagemang i frågorna så här:

”Vi säger exempelvis att Krav-odling definitionsmässigt är grönt och miljövänligt. Det är struntprat! Per hektar har Krav-produktion lägre utsläpp, men per producerad enhet mat är det plus minus noll. Med sådan odling kan vi försörja 4-5 miljarder människor på Jorden, inte 9-11 miljarder som vi behöver. Det är politikerna som måste sitta i helikoptern och se helheten.”

Den utmaningen kvarstår och EU-lagstiftningen som omgärdar forskning och utveckling av genmodifierade grödor gör att Europa alltjämt befinner sig på efterkälken. Det är inget annat än en skam att fördomar och rädsla tillåts stå i vägen för framsteg och fattigdomsbekämpning.

Marit Paulsen har lämnat ett tomrum efter sig. Styrkan låg i kombinationen av köksbordets sunda bondförnuft och en grundmurad tro på att forskningen bär svaret på många av mänsklighetens utmaningar. Paulsen har alltid trott på politik, men var noggrann med att erkänna politikens begränsningar. Politiker skulle markera målen, inte försöka styra teknikutvecklingen. Den motståndare som kom dragandes med någon typ av "alternativ" fakta, eller inte hade läst på, fick snabbt veta att den levde.

Om fler delat Paulsens insikt så hade politiska misstag likt de som begåtts när det gäller allt från växtförädling till etanoldrivmedel och vindkraft kunnat förhindras. Politik och samhällsfrågor är inte religion.

Därtill tillhörde Paulsen en tynande skara folkvalda som faktiskt kunde peka ut Horndal, Grängesberg och Enviken på en karta, och som hade något meningsfullt att säga i debatten om landsbygdens framtid.

"Rätt tant för jobbet" var Paulsens valslogan. Det var hon verkligen. Och för detta ska hon ha ett stort tack!