Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Partisekreterarens dimridåer tyder på att "inbördeskriget" i SD Dalarna är en bricka i ett större spel

Annons

Ska man förstå Sverigedemokraterna måste man inse att partiet har en målsättning som är överordnad alla andra. Den har inget med invandring, "svenskhet" eller kultur att göra utan handlar om makt. Partiledningen är övertygad om att vägen dit är att uppfattas som ett parti som alla andra.

Stor energi ägnas därför åt att sträva efter legitimitet. I flera avseenden har man varit framgångsrika. Men den så kallade "nolltoleransen" mot agerande som sänker partiets anseende har också gett grogrund åt en partikultur där många SD-politiker försöker få meningsmotståndare att bli föremål för uteslutningsärenden.

LÄS ÄVEN (+):

Utesluten SD-topp polisanmälde oppositionsråd - förundersökning inleds inte

Jenny Nordahl tillbakavisar alla anklagelser om förtal

Madelene Vestin planerar gå vidare med eget enskilt åtal

Det har nu gått drygt en vecka sedan SD:s partisekreterare Richard Jomshof reste till Borlänge för att möta det sargade Daladistriktet. Innan mötet var känslorna i svall. Distriktsstyrelsen hade protesterat mot uteslutning av tidigare distriktsordföranden Madelene Vestin. Faluföreningen likaså. I Vansbro hade medlemmarna varit så förbannade att de kallat processen "nordkoreansk" och lagt ner föreningen.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

Resten är vid det här laget historia. Men berättelsen fångar en ny problematik i SD. Alla partier är mer eller mindre toppstyrda, men inget mer än SD. Vad som nu händer är att partiets framgångar i kommuner och landsting – och det partistöd och de arvoden som följer med – gör att maktbalansen jämnas ut.

Har man, som i Dalarna, miljonbelopp i partistöd varje år och flera politiker som i någon utsträckning lever på politik så infinner sig förr eller senare en önskan om att göra mer än att arrangera torgmöten åt Jimmie Åkesson. Man börjar driva egna kampanjer, som att stoppa bygget av ett islamiskt center i Borlänge eller införa ett tiggeriförbud i samma kommun. Till sist blir någon stursk nog och gör som Vestin och river ifrån mot centralmakten och Jomshofs riksombudsmän.

När mötet i Borlänge var över gjorde Jomshof och tillförordnade distriktsordföranden Benny Rosengren allt för att spela ner konflikten: Alla var överens om att partiledningen agerat korrekt.

Jomshof förklarade för tidningen, angående uteslutningen av Vestin, att "Det finns andra orsaker än vad som kommit fram". Vad ville han inte säga. Som så många politiker före honom ville han "blicka framåt och lägga det gamla bakom oss". Rosengren fyllde i att man vid mötet "fick förklaringar vi tidigare inte kände till" och underströk att "alla närvarande nu förstår varför hon [Vestin] uteslöts".

LÄS ÄVEN (+):

Partisekreterare Richard Jomshof:"Det var rätt att utesluta förra länsordförande Madelene Vestin"

Jag undrar vad som kan vara så graverande att partiledningen inte bara går ut och tystar kritiken en gång för alla genom att berätta vad som hänt.

Intrycket av att det rör sig om nya dimridåer förstärks av att den som anklagats säger att det inte finns något att dölja. "Det är enkelt att påstå att det finns saker som de inte kan redovisa. Det är att smutskasta mig med något jag inte kan försvara mig mot", sa Vestin till tidningen 25/10.

Bilden av att alla var överens kom även den snabbt på skam när en ledamot av distriktsstyrelsen, Peter Jones, i går berättade att han lämnar uppdraget. Han ville dock inte kommentera uteslutningen.

LÄS ÄVEN (+):

SD-politiker från Borlänge hoppar av Sverigedemokraternas distriktsstyrelse

SD-avhoppen tilltar i länet - Bo Lindén begär utträde från Sverigedemokraterna i protest

När jag betraktar händelseförloppet får jag intrycket av att stå vid en fartygsreling och betrakta ett isberg. Det brukar sägas att det är tio gånger större under ytan än ovan.

LÄS LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

DEL 4 – Jens Runnberg: "SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD

DEL 5 – Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Ledar-TV: "SD vill att bara kommuninvånare ska få tigga" – Runnberg och Ehrling om SD:s motioner