Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: När man i framtiden söker på nätet borde det stå "Google – Powered by Horndal"

 
Googles etablering i Horndal
Visa alla artiklar

Tajmingen var strålande. Fredag 21 oktober ifjol var det (äntligen!) dags för DT att välkomna Avesta Tidning (AT) till den syskonskara av lokaltidningar som bildar DT.

LÄS ÄVEN:

Välkommen till nya Avesta Tidning

På redaktionen i Avesta bjöds läsare, politiker och företagare på kaffe och fick träffa några av de journalister på DT som, tillsammans med de som tidigare medarbetarna, framgent skulle figurera i AT.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Äntligen blir Avesta fullt ut en del av Dalarna

Samma dag kunde tidningen avslöja, då bara baserades på uppgifter, att Google ville bygga en serverhall i Horndal.

LÄS ÄVEN:

Uppgifter: Google – bygger gigantisk serverhall i Horndal

Från kommuns sida var det locket på. I de mejl tidningen kommit över kallades projekt "Yellow" (gul). Spåret slutade hos en advokatbyrå i Stockholm. En känsla av spionfilm vilade över det hela.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har sedan dess haft klippkort till Dalarna för att prata om etableringen. När han gästade Avesta i december ifjol tog han i rejält och sa "att bygga en sådan här anläggning kanske innebär 1000 jobb. Att driva en sådan här anläggning är flera hundra jobb".

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Högt spel när S-ministern lovar "hundratals" nya industrijobb i Horndal

På 1 maj tågade kommunalråd Lars Isacsson (S) med ett plakat där det bara stod: "Vi tror på Horndal".

Kring vilket företaget är har det dock varit tyst. Fram tills i dag, så när som på en vecka ett år efter tidningens avslöjande, då det till sist bekräftades att det är Google som är "Yellow" och som köpt de drygt 100 hektaren mark, motsvarande närmare 200 fotbollsplaner.

Ledarredaktionen har varnat för att, som Damberg kommit nära att göra, skruva upp förväntningarna för högt. Antalet fasta arbeten i Facebooks serverhall i Luleå var när den öppnade färre än 60.

LÄS ÄVEN:

Google räddar inte Horndal – det går åt mycket ström men få arbetstillfällen i en serverhall

Men även om det blir 50 jobb så är det en stor sak! Och när Horndalsbor och kommunledning om några timmar firar med bubbel utanför Ica så är det ett välkommet avbrott till de senaste årtiondenas utveckling.

När man i framtiden söker på nätet kanske det står "Google – Powered by Horndal"? Nja, förresten. Förmodligen inte. Riktigt så fungerar ju inte världen. Men jag vill i alla fall gärna ha en sådan t-shirt.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Kulturen hjälper oss att förstå – och hjälper oss att leva

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling.