Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Kritiserades, vingklipptes och till sist grät han ut på en nazisajt – nu är Kenneth Persson (S) definitivt slut som Brå-ordförande

I onsdags avslöjade tidningen att Kenneth Perssons (S) haft kännedom om och uppmuntrat vad som bäst liknas med privat rättsskipning vid Unga örnars fritidsgård på Tjärna ängar.

Läs även: Kritiserade Brå-ordföranden Kenneth Persson (S) skrev sms till nazist – "Misstänker att jag är avlyssnad"

Detta väckte starka reaktioner och Moderaterna sällade sig till ledarredaktionens krav på att Persson ska lämna uppdraget som ordförande för Brottsförebyggande rådet. Ulrik Bergman (M) ifrågasatte även om Persson kan vara kvar som ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Kommunpolis Erik Gatu upprepade i sin tur att förtroendet är slut och att polisen inte accepterar att kommunen utan anledning ställer in möten med Brå, vilket skedde i december.

Ändå tycks S-toppen ha långt kvar till självinsikt.

I det unga årets hittills värsta understatement menade Persson att det inte var mer än att det finns "lite att jobba på när det gäller relationen med polisen" (17/1).

I en snurrig intervju med Dala-Demokraten (18/1) filosoferade Persson om när brott ska anmälas och inte. Detta utan att ens reflektera över att det rimligen är viss skillnad mellan hur en privatperson resonerar och hur en styrande politiker ska se på skadegörelse mot kommunal egendom.

Persson menar sig ha förtroende i partiet och därmed kunna vara kvar som Brå-ordförande. Men den hållningen framstår som alltmer humoristiskt. Persson tycks nämligen inte ens ha stöd hos kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S). Hur annars tolka att Bohman nu "tar ansvaret och löser det" uppkomna läget, som han uttryckte det i tidningen (18/1).

Bohman tycktes märkbart ointresserad av att ta Persson i försvar, men lovade att "skyndsamt" rätta till ett av partikollegans misstag och svara på polisens frågor kring det brottsförebyggande arbetet. Frågor som Persson har låtit hänga i luften i tre månader.

Som om detta inte vore nog har det nu framkommit att Persson sagt att han misstänker sig vara hemligt avlyssnad av polisen(!). Detta i en intervju på den nazistiska (!) sajten Nordfront. Mindre lyckad ironi, menar Persson. Men ändå.

Att Persson, som inledde veckan med att storma ut när denna tidnings frågor blev tuffa, ens ställer upp när nazisterna ringer, är förstås så skruvat att det är svårt att ens ta in. Särskilt som Persson varit djupt involverad i kommunens arbete mot våldsbejakande extremism och mycket väl vet vad Nordfront är och vilka som står bakom.

Kenneth Persson är slut som artist. Frågan är bara när han själv ska inse det.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Skadegörelse, slagsmål och narkotika – nu måste Borlänges negativa spiral brytas

Gabriel Ehrling: Segregation, trångboddhet och skyhög arbetslöshet – och politikerna bråkar om en sossefritidsgård

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling