Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: I Dalarna kommer kulturen nära inpå – och det är precis som det ska vara

Publiken höll andan. Eller det kändes i alla fall så. Hänförda satt vi där, sida vid sida i mörkret, tryggt under kyrkorummets himlavalv medan snön föll lätt utanför.

Men till sist klingade de sista vibrerande tonerna ur Andreas Brantelids cello ut och Sollerö kyrka fylldes i stället av åskande applåder som aldrig tycktes vilja ta slut.

Årets upplaga av Musik i Dalarnas stora festival "Vinterfest" – arrangerad i samverkan med Mora, Orsa och Älvdalens kommuner – blev verkligen just en sådan.

För sällan har det varit en vinter som denna. Och sällan är det en sådan fest, som när kyrkor och församlingshem i Ovansiljan fylls av människor och musik.

Festivalen, som alltid hållit internationell klass, är under konstnärlige ledaren Víkingur Ólafsson försorg min personliga favorit bland högtiderna i det alltid praktfulla kulturåret i Dalarna. Särskilt som det mellan konserterna är så lätt att få till små äventyr i skidspår och på konditorier.

Allra starkast var gemyten under den årligen återkommande "triptyken", tre konserter i tät följd – denna gång i Orsas församlingshem, missionskyrka och biograf.

Årets tema för festivalen, "Människan och naturen", var också det väl valt. För det är ju för det som är vackert här i livet – musik och kultur, vänner och kärlek – som vi måste ta bättre hand om miljön än vad tidigare generationer mäktat med.

Inte för naturen i sig, som ju kommer att finnas kvar efter den sista människan, utan för att vår oförmåga att tänka på framtiden kommer att begränsa livsmöjligheterna för barn och barnbarn.

För egen del finns det få eller ingen typ av mänsklig verksamhet som fascinerar som när 20-30 musiker sätter sig på scen för att ge musiken liv. Den där imponerande beslutsamheten, kanaliserad genom tusentals timmar av övning, som leder till en nära nog perfekt men samtidigt mänsklig förmåga att hantera instrument som funnits i århundraden.

Samtidigt som älskade Dalasinfoniettan förtjänar varje sekund i rampljuset – och länsmusikens i stort ska ha en eloge för uthålligheten i satsningen på Vinterfest – så vill jag rikta ett särskilt tack till en annan grupp människor som också är avgörande för att göra festivalen till en unik upplevelse: Entusiasterna och föreningsmänniskorna!

För de finns ju alltid där, i bakgrunden och vid sidan, men också så viktiga för helheten. De leder konsertbesökare med facklor i hand till Mora kyrka efter öppningsceremonin i tingshusparken. De serverar kaffe och bullar efter Víkingur Ólafssons bländande konsert i Orsa missionskyrka. Och så vidare.

Som så många gånger förr får jag intrycket att de – eldsjälarna – är särskilt många i Ovansiljan.

Det är ett signum för kulturarrangemang i Dalarna att det är nära mellan artister och publik. Det ska vi vara rädda om. Och sällan är närheten så stor som under Vinterfest.

Om ett år har vi haft val i Sverige, och sannolikt haft en regeringskris eller två. Landstinget Dalarna kommer att vara begravt och ersatt av en ny länsregion. Och senats- och representanthusvalen i USA kan ha vingklippt Donald Trump.

Men en av få saker som står i min kalender inför 2019 är 14-17 februari. Då är det dags för Vinterfest igen.

Precis som nu lär det då behövas musik, natur och människor för att få perspektiv på tillvaron.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Kulturen hjälper oss att förstå – och hjälper oss att leva

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling