Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Efter avgången vill kommunledningen "vända blad" – men chefskarusellen kommer fortsätta att plåga Falupolitiken

Artikel 21 av 30
Chefskarusellen i Falu kommun
Visa alla artiklar

Annons
Susanne Norberg (S) förstår att Dan Nygren tackar för sig. Det gör ledarredaktionens Gabriel Ehrling också.

Till slut gick det inte. Höstens stundtals mer än lovligt farsartade "chefskarusell" i Falun fick under torsdagseftermiddagen den egentligen hela tiden väntade följden att Dan Nygren tackade för sig och lämnar kommunen helt och hållet.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Hanteringen av chefskarusellen har blivit ett fiasko för Susanne Norberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) förklarade i en kommentar till tidningen att Nygren "tappat lusten", och att hon "förstår honom". Och undra på det! Om det är någon som ledsnat på alla turer så är det nog Norberg.

Att Nygren går hem med sex månadslöner i avgångsvederlag, drygt en halv miljon kronor, är inte mycket att säga om. Det är dyrt när det går fel med chefer.

Lärdomen är att det verkligen spelar roll vilka människor som väljs och utses att leda kommuner. För att snabbsummera:

Det hade varit bättre om Falu kommun inte låtsats som att det inte fanns någon konflikt mellan Nygren och de tre avgående cheferna, när förbittringen ändå skulle bli allmänt känd.

Det hade varit bättre om Falu kommun inte gett de tre avgående cheferna rätt att starta och driva egna konsultverksamheter under den avtalsenliga uppsägningstiden.

Det hade varit bättre om Falu kommun inte låtit Dan Nygren behålla hela kommundirektörslönen för vad som var tänkt att vara ett arbete som projektledare i landsbygdsfrågor.

Det hade varit bättre om Falu kommun inte smugit in en granskning av medierna i utredningen av chefsavgångarna, när politikerna inte var beredda att öppet stå för det beslutet.

Ledarskap spelar helt enkelt roll. Och även om Norberg önskar "vända blad" och glömma alltsammans så är hennes ställning kraftigt försvagad. Hanteringen av chefskarusellen, eller snarare oförmågan att göra just detta, kommer att fortsätta prägla Falupolitiken och nästa års valrörelse.

Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på Dalarnas Tidningar.

LÄS TIDIGARE LEDARE OM CHEFSKARUSELLEN I FALUN:

Gabriel Ehrling: Hanteringen av chefskarusellen har blivit ett fiasko för Susanne Norberg (S)

Gabriel Ehrling: Toppchefernas välregisserade avgång väcker många frågor

Gabriel Ehrling: Kommundirektör lät skattebetalarna bekosta skojarkurs för 100 000 kr

Jens Runnberg: När toppcheferna tiger om avhoppen måste politikerna nu berätta sanningen

Gabriel Ehrling: Socialdemokraternas gåva till skattebetalarna – landets mest överbetalda projektledare

Annons