Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Dalaprofilerna ratas och doldis på valbar plats – ändå är SD:s val både logiskt och rimligt

Vid det här laget ska det mycket till innan en nyhet som rör SD Dalarna ska kvala in som en "chock". Men det var ändå med viss förvåning som ledarredaktionen i dag tog del av förslaget till riksdagslista från SD:s valberedning.

LÄS ÄVEN (+):

Mats Nordberg ende från Dalarna på valbar plats till riksdagen för SD

Distriktsordföranden Benny Rosengren, först bland de namn som förts fram från länet till den mäktiga valberedningen på riksnivå, ratades. Likaså oppositionslandstingsråd Jenny Nordahl, som i och för sig sedan länge tycks vara persona non grata i Dalarna, men som trots allt ändå har bäst försänkningar i partieliten på riksplanet och som nominerats från andra håll i landet.

På listan återfanns i stället, som enda namn från länet, Falupolitikerna Mats Nordberg.

Den läsare som höjer på ögonbrynet över namnet ska inte känna dåligt samvete. Undantaget att stå som avsändare till enstaka motioner och debattartiklar, tillsammans med mer profilerade politiker, har Nordbergs SD-engagemang gått i stort sett obemärkt förbi.

Mest anmärkningsvärt i det förslag som presenterades i dag var dock något annat: Att daladistriktet även denna gång får så dålig utdelning.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

Till skillnad från inför tidigare val, då paritet haft en enda lista för hela landet, kommer man denna gång att gå till val på lokala listor. De 60 första namnen – vad partiet räknar med att få in i riksdagen – är dock desamma, men ordningen varieras något för att ge sken av tydlig lokal prägel. Det är dessa som nu presenterats.

Två av platserna på dalabänken i riksdagen innehas i dag av sverigedemokrater – bägge utan förankring i länet. Nu uteslutna Anna Hagwall från Rättvik är i stället invald på mandat från Västerbotten.

Står sig listan genom den kommande valkonferensen blir det alltså bara en person från Dalarna som representerar SD i riksdagen – men minst två som väljs från valkretsen.

Givet de senaste årens stök i Daladistriktet – ja, det har till och med beskrivits som ett "inbördeskrig" – har det sannolikt bara talat till Nordbergs fördel att han förblivit anonym för allmänheten.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Till sist står han i talarstolen: fullblodsrasisten – men han tillhör en utrotningshotad art

Talande är att Benny Rosengren, som var vice ordförande innan Madelene Vestin uteslöts ur partiet och är ett välkänt kort, och Jenny Nordahl, som innehaft partiets i särklass tyngsta uppdrag i länet, båda lagts åt sidan av valberedningen.

Med andra ord: Valberedningen vet mycket väl vad Rosengren och Nordahl går för – och de gillar det inte. De passar inte in i bilden av det "nya" rumsrena och regeringsfähiga SD som partiledningen vill ta fram. De är båda färgade av de tidigare konflikterna.

I Nordberg får partiet i stället en politiker med djupa sakkunskaper kring skogsbruk, frågor som de senaste åren faktiskt seglat upp som ett relativt hett politikområde. Ja, han är till och med disputerad – vilket är sällsynt i riksdagen i stort, närmast unikt för SD. Och så har han som sagt den egenskap som värdesätts allra högst i detta toppstyrda, kontrollerade och av interna konflikter plågade parti: Han förmår att inneha politiska förtroendeuppdrag utan att göra väsen av sig och komma i fråga för uteslutning.

Den som tvivlar på att detta har haft betydelse när valberedningen gjort sitt urval kan beakta det faktum att man för att över huvud taget komma i fråga som kandidat till riksdagen inför höstens val var tvungen att först ha varit folkvald på lokal eller regional nivå. Vilket gett lokal- och regionaltidningar som denna tid att rota fram de värsta skeletten som gömts i garderoben. Man skulle därtill inkomma med ett oöppnat utdrag ur belastningsregistret.

Avslutningsvis är det förstås anmärkningsvärt – men knappast förvånande – att dalaordförande Rosengren, som förts fram av distriktet, direkt lägger sig platt och i en intervju med tidningen lakoniskt konstaterar att det inte är någon idé att ifrågasätta beskedet från de högre makterna.

Han vet ju hur det fungerar. Och i det här fallet har han ju rätt. Att makten över Dalarna ligger i Stockholm är sällan så sant som när det gäller SD. Möjligen med tillägget att den också ligger i Sölvesborg.