Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Att friheten åter kommit till Mosul är ännu en spik i kistan för IS-tyranniet

Annons

Närmare hundra dagar av bred militär offensiv tog det, men nu är irakiska Mosul befriat från IS (Islamiska staten). På söndagseftermiddagen kunde Dagens Nyheter rapportera att Iraks premiärminister Haider al-Abadi förklarat staden fri och att den irakiska flaggan åter hissats på stranden till floden Tigris.

Från att en gång ha varit landets näst största stad med närmare två miljoner invånare finns nu bara omkring 100 000 människor kvar i Mosul. Tusentals civila har dödats under striderna och under IS terror. Mer än en miljon människor, motsvarande befolkningen i Stockholms stad, har dokumenterats som flyktingar från Mosul sedan staden föll till IS för snart tre år sedan.

Mosul ligger till stora delar i ruiner och det kommer att ta åratal att åter få staden att fungera. Att återställa allt är omöjligt. Sådana är nämligen krigens fasor: det som tagit hundratals år att bygga upp, eller i fallet Mosul tusentals år, kan raseras på dagar och veckor. IS fick nästan tre år på sig.

Men ändå finns många skäl att glädjas. Dels innebär förlusten av Mosul ännu en stor motgång för IS, inte minst ekonomiskt. Dels har staden ett stort symboliskt värde i den kamp som nu pågår mot terrororganisationen.

Mosul är på grund av sitt läge nära Turkiet, Syrien och Iran, samt på vägen mot Europa, en mycket betydelsefull stad för Irak. Den har historiskt varit en riktig smältdegel av olika influenser, religioner och tankar. Hade IS inte bara kunnat ta, utan också hålla, en sådan stad hade de kunnat lyckas på många andra håll.

Kampen mot IS och dess reaktionära och förtryckande ideologi är långt ifrån vunnen. Men terrorsektens "huvudstad" Raqqa, beläget i Syrien, är även den sedan en tid omringad av en USA-understödd milis.

Terrorhotet försvinner så klart inte bara för att IS försvagas. Men det är viktigt att terrororganisationen nu trycks tillbaka. På sikt kommer det att leda till en säkrare värld.