Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrverkerikonserten avslutade säsongen i Dalhalla

Även om den gångna sommaren vädermässigt inte har gynnat utomhuskonserter – det är alltid ett vågspel – har Dalhalla ändå lockat tusentals till sina evenemang under de tre månaderna som arenans verksamhet har varit igång, inkluderat flera publikrekord och genomgående en god publiktillströmning.

Dalhallas årliga säsongsavslutning inleds med den specialskrivna Down the hole, framförd av orkestern för kvällen – Dalasinfoniettan, med kapellmästare och dirigent Jonas Nydesjö. Vi bjuds självklart på flertalet klassiska verk kvällen igenom - Dalhallas ypperliga akustik tar väl hand om tonerna – men mest fokus läggs på de tre gästartisterna. 

Kvällens främsta energidos får definitivt tillskrivas Linnea Henriksson som under sina framträdanden verkligen visar upp bredd och scennärvaro – Inte minst då hon uppe scentakets ram framför Mitt rum i ditt hjärta, kravlar sig över staketet till publiken i Lyckligare nu och senare river av en blues tillsammans med bandet i Lonely avenue.

Nina Persson visar sig från sin absolut svalaste sida inledningsvis i en lagom oinspirerad version av My favourite game, men får senare stark upprättelse i två pampiga nummer – Shelby Lynnes Your lies och Leonard Cohens Famous blue raincoat. Även Where the wild roses grow som hon gör tillsammans med Magnus Carlson insmygandes i en eka framför scenen är jättefin.

Att Magnus Carlson känner sig hemma framför en fullskalig orkester råder det inga tvivel om när han vant framför flertalet nummer från den egna Weeping Willows-katalogen. Stilsäkert. Men även Depeche Modes Somebody och Unchained melody känns självklara i inramningen.

Kvällens klimax nås när Linnea och Magnus tillsammans magnifikt framför Some velvet morning, varpå den traditionsenliga ljuständningen äger rum och Dalasinfoniettan tar över och tonsätter det bombastiska synkroniserade fyrverkeriet. Även det kollektiva slutnumret God only knows av The Beach Boys är vacker och sätter en värdig punkt på en ståtlig afton.

Johan Hjelm