Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra timmar med gospelsång

Annons

Coriandergården var fylld med sångglädje i lördags. I fem timmar övade ett 70-tal personer från Säter och dess kranskommuner att sjunga gospel. Därefter följde en konsert.

- Det är jätteroligt, säger Eva Forss från Lövåsen som inte provat på gospel sedan barnsben. Både livsbejakande och energigivande.

Ann Gleeson från Säter instämmer:

- Jag har aldrig sjungit gospel tidigare, men efter den här dagen blir jag sugen att fortsätta.

Andra deltagare har viss erfarenhet, särskilt de som ingick i Corianderkören under Birgitta Holm och Margareta Görängs ledning.

- Men det är tio år sedan senast, konstaterar körordförande Anders Herlitz. Visst har vi sjungit gospelliknande stycken på senare år, men inte på detta vis. Det är kul att Ulrica och Dan kommer hit och lär upp oss.

Ulrica Larker Jonsson och Dan Eiderfors leder tillsammans gospelkören Body & Soul i Västerås. Ulrica är musiklärare och sångpedagog, Dan är organist - sedan februari 2009 i Säters församling.

- Jag hoppas att både Corianderkören och ungdomskören vill sjunga mer gospel framöver, säger han. Jag hoppas också det blir fler gospeldagar.

Arrangemanget i Säter är tänkt som en inspirationsdag, en grund för vidare utveckling av gospelsång förklarar Ulrica. Precis som på andra håll där de kört samma koncept.

- Vi hoppas deltagarna blir inspirerade. Vi har nu övat olika stämmor i flera timmar och det låter bättre för varje gång, säger hon.

Även tidningens utsände noterade successiv förbättring, särskilt under sången "Who can satisfy" där Ulrica gick igenom sångtexten rad för rad med varje stämma.

- Med tanke på att de flesta av oss är glada amatörer låter det väldigt bra, kommenterar en dam i pausen.

Hon har rätt. Stämmorna lät både säkrare och hjärtligare för varje försök och slutklämmen då hela kören släppte garden och sjöng ut för fullt, blev mäktig.

Fakta: Gospel

Ordet gospel betyder evangelium, alltså glatt budskap.

Gospel är en kyrklig musikgenre som uppkom i USA i slutet av 1800-talet och utvecklades i församlingar vars flesta medlemmar var svarta.

Sångerna framförs av körer och har i allmänhet kristen text. Gospel är nära besläktad med spiritual och blues. Mycket av dagens pop och rock har också influerats av gospel.

Några kända gospelartister är Andrae Crouch, Aretha Franklin, Mahalia Jackson och Etta James. Även Elvis Presley och Bob Dylan har gjort gospelinspelningar.

Bland svenska gospelsångerskor finns Carola Häggkvist och Cyndee Peters