Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra år och "kändis"

Wilhelmina Rask, fyra år, gör succé i hela Sverige.
Alla som ser henne undrar vem flickan är – och hon har plockat hem massor av priser och pokaler.
– Hon gör att jag alltid är glad när jag går till jobbet, berättar hennes far Kjell Rask.

Wilhelmina är av det raska slaget.

– Hon är nästan aldrig still, konstaterar föräldrarna Kjell Rask och Maria Eriksson

Därför är det också lite symboliskt att hon – eller snarare hennes porträtt – sitter på ett fordon som rullar 15 000 mil per år.

Kjell, som tidigare haft bland annat en Corvette och en amerikansk lastbil målad på sin lastbil, valde ifjol att pryda en fabriksny timmerbil med en flicka – och inte vilken flicka som helst.

– Min dotter Wilhelmina, en av mina två favorittjejer, förklarar han och ger sambon Maria ett ögonkast.

Det har blivit en fullträff och bilen har uppmärksammats och prisats på mässor och utställningar runt om i Sverige. Den har bland annat utsetts till Sveriges snyggaste i sin klass och närmast ska den ställas ut under en mässa i Ramsele.

Men framgången var inte alldeles lättköpt. Wilhelmina är nämligen raskare än de flesta.

När Kjell, som kört lastbil i 18 år, kom på att han skulle ha dotterns bild på hytten började han med att ta med henne, klädd i Flodadräkt, till fotografen Johnny Östling.

– Johnny var alldeles slut efteråt. Wilhelmina är sällan stilla i mer än någon sekund åt gången och det krävdes en väldigt kort exponeringstid för att bilden skulle bli bra och skarp, skojar Kjell och tillägger att han en stund övervägde att tejpa fast dottern på en stol.

Men fotot blev mycket bra och billackeraren och konstnären Daniel Fahlström, som lackar motiv på allt från hockeyhjälmar till helikoptrar, tände på idén, så till den milda grad att lackeringsföretaget och flera andra företag sponsrade jobbet.

Daniels jobb underlättades också av att han kunde utgå från ett fotografi, en stillbild.

Och det är inte utan att Wilhelmina själv är lite imponerad av och stolt över att få pryda pappas bil.

Det inträffar faktiskt att hon står still långa stunder och leende tittar på "Wilhelmina-bilen". Men sedan ränner hon iväg till sandlådan, lekstugan eller någon av sina andra favoritlekplatser.

Är man fyra år är många lekar olekta.

Men hennes porträtt väcker uppmärksamhet runt om i landet – och gör det lätt för pappa Kjell att gå till jobbet.