Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fynd berättar en ny 10 000-årig historia

"Kommer vi att få se dinosaurieskelett?"
Eleverna från klass 5a i Åkerö skola är uppspelta när de besöker den arkeologiska utgrävningen mellan Statoil och järnvägen.
Och det ska de vara - fynden är 10 000 år gamla och knyter ihop Leksand med Ryssland och Norge på ett helt nytt sätt.

– Det här är otroligt spännande! Vi visste att det fanns spår av omkring 8 000 år gamla bosättningar här på åkern, men nu har vi bara några meter därifrån hittat fynd som tar oss ytterligare 2 000 år tillbaka.

Michel Guinard och Roger Wiksell är nästan lika uppspelta som skolbarnen när de berättar om fynden de gjort i Leksand.

– Vi har hittat avslag - flisor av sten - som visar på ett speciellt sätt av stensmide som istidsjägarna använde sig av för tiotusen år sen, fortsätter de berätta.

Flisorna befäster Leksand som den äldsta kända boplatsen i Dalarna. Tidigare har fynd gjorts i Orsandbaden som också har daterats till mellan 6 000 och 7 000 år f Kr.

Michel Guinard, bördig från Gagnef, håller på att doktorera i arkeologi och ingår en internationell grupp som precis besökt Moskva, Ryssland.

– Det besöket visade att de fynd vi gjort här ingår i ett mycket större sammanhang än bara Leksand och Dalarna. Det finns klara kopplingar mellan Moskva, Leksand och västra Norge, berättar han.

– Även istidjägarna hade nätverk på sin tid och deras kunskaper spreds otroligt snabbt via bland annat gåvor, fyller gästarkeologen Roger Wiksell i.

Dessa dåtidens i sanning trådlösa bredband - gör utgrävningarna i Leksand extra intressanta. Det bekräftas också av arkeologen Klas-Håkan Landström från Källberget som även han deltagit i utgrävningsarbetet:

– Du kan ta i hur mycket du vill när du skriver om det här utan att ha tagit i i överkant! Det här är verkligen exceptionellt, slår han fast.

Närmare 300 markeringar har gjorts på utgrävningsplatsen, men man kommer inte att hinna dokumentera alla då man bara har veckan ut på sig att gräva.

Arkeologen Anna Lögdqvist, Dalarnas Museum, är den som leder arbetet.

– Tyvärr håller tiden på att ta slut, men vi hoppas verkligen att Leksands kommun ger oss möjlighet att återkomma i vår - för det är de här fynden verkligen värda.

En annan viktig del i utgrävningsarbetet är att sprida kunskap om vad man hittat. Därför har alla skolor i Leksand fått inbjudan att besöka utgrävningen. En handfull klasser har hört av sig.

– Jag försöker ge barnen den kunskap de kan behöva för att fortsätta att arbeta vidare inom skolans ramar, berättar Anna Lögdqvist som guidar eleverna både i historien och på plats.

– Jag hoppas också att de blir inspirerade att börja titta på landskapet runt omkring och fundera hur det såg ut när till exempel inlandsisen försvann.

Och eleverna från Åkerö var med på noterna. Frågorna haglade och önskan om att få veta mer verkade aldrig ta slut.