Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furudals skola gör alla behöriga till gymnasiet

Furudals skola är en av 29 högstadieskolor i landet som två år i rad lyckats med att ge alla sina elever i årskurs nio behörig het till gymnasiet.
–Det är fantastiskt roligt och detta med tanke på att vi har stor andel pojkar vilket brukar betyda lägre resultat i genomsnitt, säger rektor Lotten Klück, Furudals skola.

Annons

I Skolverkets statistik visar att bara 29 skolor av landets 1 700 högstadieskolor lyckas ge sina elever godkänt i åtta betyg vilket krävs för att komma in på yrkesprogram och godkänt i minst tolv ämnen för de studieförberedande programmen. I Dalarna är det Furudals skola och Ungärde skola i Lima de enda som klarar att ge alla elever behörighet till alla gymnasieprogram.

–Statistiken visar att små skolor lyckas att ge eleverna behörighet, men det är ingenting som kommer automatiskt. Vi jobbar medvetet med att möta behov och se möjligheter. Skolan har inte så många pedagoger, lärare och de känner eleverna, vilket är viktigt för att kunna reflektera över elevernas olika förmågor.

–Förra året 2011 gick 31 elever ut nian här i Furudal. Av dem var cirka hälften elever som gick hockeyprofilen. Skolan har hög andel pojkar vilket brukar betyda lägre resultat, men så är det inte här. Vissa eleverna i hockeyprofilen flyttar hemifrån redan när de ska börja åttan. De har hög ambitionsnivå och en stark vilja att komma framåt i livet. Alla är välkomna, men de har varierande förkunskaper. Gemensamt är deras drivkraft, säger Lotten Klück.

Eleverna från Furudal får samma coachning och omfattas av skolans mentorskap.

–Skolans arbete präglas av stort engagemang, elever med föräldrar på annat håll i landet har tät och nära kontakt med skolan. Det är mycket prat. Hur man jobbar tillsammans är viktigt, Det är ett omfattande arbete och vi jobbar vidare säger en mycket glad rektor i Furudal.