Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt rimligt med indragen ministerpension när de jobbar i eget företag

Mer än att de båda har varit statsministrar, vad har Fredrik Reinfeldt och Göran Persson gemensamt?

De har tagit ut pension samtidigt som de har arbetat.

När det tidigare i augusti framkom att Reinfeldt, tar ut hela sitt avgångsvederlag på 156000 kronor i månaden, vilket han kan göra eftersom han samtidigt inte har tagit ut någon lön av de tio miljoner i vinst som hans bolag har gjort, väckte det med all rätt en hel del kritik.

Reinfeldt är inte i något behov av ekonomiskt stöd från skattebetalarna.

Hans tidigare regeringskollega och dåvarande finansminister Anders Borg har efter sitt ministeruppdrags avslutade agerat mindre närigt. Borg sade upp sitt sina ersättningar från riksdagshåll ungefär samtidigt som han registrerade ett eget företag.

Nu kommer civilminister Ardalan Shekarabi (S) med ett förslag om att reglerna ska stramas åt. Det ska inte gå att driva bolag och samtidigt få ut höga ersättningar.

Det i sig är inget konstigt. Det är snarast märkligt att det inte har stramats åt tidigare.

Visst blåser det mycket på toppen. Det finns en verklig risk för att dra på sig en förtroendekris och därför ha svårt att få arbete direkt.

Därför bör en avgångsersättning finnas under omställningstiden, vilket det gör i upp till som mest två år beroende på hur länge man har arbetat.

Men det minsta krav som regeringen satte in 2014 på att man måste ha fyllt 50 år för att få pension fram till 65 års ålder är lämplig.

Det förhindrar den orimliga situationen att börja lyfta pension vid 38 års ålder, så som före detta statsrådet Ulrica Messing (S) en gång gjorde.

De flesta politiska kontroverser, för dem det ens uppkommer några, blåser över så småningom och våra statsråd är kompetenta människor som förhoppningsvis vill arbeta.

Det är viktigt att denna diskussion skiljer sig från den om politikernas löner. Vi bör komma ihåg att i stort har inte svenska politiker, i förhållande till deras tunga uppdrag, särskilt höga löner.

Politiker har ändå det yttersta ansvaret för hur vårt samhälle ska fungera.

Efter sitt inträde i bolagsvärlden har Anders Borg ökat sin lön på tidigare 124000 kronor med 560 procent. Det är ingen helt unik lön för en framgångsrik chef i näringslivet.

Med tanke på den arbetslinje som Reinfeldt själv så starkt drev för Sverige som aktiv politiker borde samma grundsyn få större genomslag också för våra rikspolitiker.

Det var bra att Shekarabi kom med förslaget och bra att bland andra M samma dag skyndade att ansluta sig till behovet av regelskärpningar.