Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt ös och fullt hus under Folkmusiknatta

Falun har en stark folkmusiktradition och sällan har Falu folkmusikliv manifesterats så tydligt och effektivt som under Folkmusiknatta i lördags.

För trettonde gången arrangerades folkmusik och dans från fem scener. Det uppträddes, jammades och körades i närapå vartenda skrymsle av Folkets hus.

Runt ettusen besökare kom till Folkets hus på lördagskvällen för att skämma bort öronen med det bästa i folkmusikväg som Falun har att erbjuda. Alla stora spelmanslag i kommunen fanns på plats – Aspeboda Spelmanslag, Svärdsjö Spelmanslag och Falu Spelmanslag för att nämna tre – och schemat var lika fullspäckat som lokalerna i sig.

I restaurangen på nedre botten kunde man lyssna, dansa eller mingla till musik från stora scenen. Plastic Paddy instruerade noggrant publiken i hur dansrörelserna skulle gå till. Jigs reels och ballader övergick i Andrew Scotts ceilidh show.

Ungt Folk är namnet på Folkmusikens hus och Dalarnas Spelmansförbunds barn- och ungdomsprojekt.

– Jag tycker att det här är den perfekta mötesplatsen för ungdomar som ägnar sig åt folkmusik runtom på landets folkhögskolor, säger Ola Bäckström från Folkmusikens Hus.

I konditoriet Fokus framträdde solister och smågrupper på en intim scen för en lyssnande publik. Entré endast under applåder, tillkännagav en skylt på dörren. Ulf Engström och Åke Wänn visade hur musik från Svärdsjö och Enviken-trakterna låter. Jill Ann, Rättviks senaste tillskott på världsmusikfronten och damen med balkan-pipan kallad stämde upp tillsammans med vänner från Stockholms bulgariska damkör. Ett rum för finlir och lyhörd dans var även Jungfrun en trappa upp från foajén.

I Ljusgården spelades musik med rötter från alla väderstreck – på scenen stod bland andra Falubördiga folksångerskan Malin Foxdal som har lirat med såväl bluesmusikern Clas Yngström som Margareta Bengtsson i The Real Group – och i Falurummet uppmanades besökare att dansa tills fötterna värkte.

Sist men inte minst jammades det flitigt i korridorerna. Var och varannan besökare på Folkmusiknatta hade ett eget instrument slängt över axeln.

– Det är lite grann det som är genrens kännetecken, menar Ola Bäckström. Under dagen har vi haft kurser och workshops.

Som extra kuriosa släppte folkmusikgruppen Treva en egenbrandad öl under tillställningen och blev därmed sannolikt den första inom genren att göra detta. Men kvällens kanske största begivenhet var tävlingen Årets unga folkmusikband, en årlig tävling som har flyttat runt i landet men som nu har kommit till Falun för att stanna. Segrade i tävlingen gjorde det svängiga bandet Bjäran, uppkallat efter gammal folktro.