Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt hus igen när biblioteksstängning skulle diskuteras

Fullsatt i både Sundborn och Grycksbo.
Under onsdagens fylldes även IOGT-lokalen i Sågmyra kring den uppmärksammade frågan om besparingar på fritidsgårdar och bibliotek i Falu kommun.
– Sista ordet är inte sagt, kommenterar Jonas Lennerthson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämndens beslut om besparingar på fritids- och biblioteksverksamheten på Faluns landsbygd har rört upp känslorna rejält.

Just nu åker politiker och tjänstemän runt i Falun för att möta ortsborna och under onsdagen var turen kommen till Sågmyra.

Sedan tidigare är både Sundborn och Grycksbo avverkade och näst på tur står Enviken.

Falu kommun representerades av Jonas Lennerthson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Pelle Ahnlund, kulturförvaltningens förvaltningschef samt bibliotekschef Karin Hahne.

Grunden i förslaget handlar om att i stället för biblioteksfilialer ska en bokbuss ersätta på vissa orter och vad gäller fritidsgårdarna ska de bli färre men större.

I Sågmyra kom snabbt stad att ställas mot landsbygd.

– Vi har skyldigheter, men också rättigheter, sa en åhörare under mötet och menade på att man betalar skatt även utanför Falu centrum och därför har rätt till viss kommunal service.

– Ingen vore gladare än jag om vi kunde utveckla alla våra nio bibliotek. Falun har nio bibliotek och en bokbuss vilket måste vara svenskt rekord i antalet bibliotek. I dag går vi över budget varje år, motiverade Pelle Ahnlund, chef för kulturförvaltningen.

Under mötet kom en rad konkreta förslag upp från åhörarna om hur man kunde behålla biblioteket.

Ett av förslagen var att samlokalisera skolbiblioteket med det nedläggningshotade folkbiblioteket.

I dag hyr Falu kommun lokalen för folkbiblioteket av en lokal fastighetsägare, men håller det endast öppet 13 timmar på en vecka.

Ett annat förslag som dök upp var att man kunde få tillgång till en lokal vid fabriksområdet.

– Vi lyssnar ju och får titta vidare på vad som är möjligt, säger Jonas Lennerthson till DT efter mötet och fortsätter:

– Vi lyssnar, tar till oss, resonerar och sista ordet är inte sagt. Det här är ju ett förslag som vi har lagt för att krympa in oss i budget och den ram vi har för 2017.

Hur ser du på det folkliga engagemanget för just den här frågan?

– Det är väl så att bibliotek är viktigt och det tycker vi också. Vi försöker presentera ett annat sätt att jobba med böcker i alla kommundelar. Det är jättehärligt att lyssna på engagerade människor som vill göra något åt situationen i sin bygd, svarar Jonas Lennerthson.

Det som händer närmast är att kommunstyrelsen ska säga sitt om sparförslaget innan kommunfullmäktige fattar definitivt beslut den 16 juni.

Läs mer: Enviken hårt drabbat när kommunen vill spara

Läs mer: Nämnden har sagt sitt – ja till sparförslaget

Läs mer: Populäraste biblioteket ska ersättas med bokbuss