Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt på vargmöte

Regeringen har tagit bort maxgränsen på 210 vargar och skippat licensjakten – för att de ska bli nöjda i Bryssel.
Men många jägare är missnöjda. Nu finns till och med ett förslag om att Falun ska vara en vargfri kommun.
Vargvård kontra jakt med lös hund debatterades.

Första veckan av älgjakten är avklarad, ett bra tillfälle att diskutera vargpolitik, ansåg Centerpartiet i Falun och kallade till möte. Ska Falun vara en vargfri kommun? var rubriken, med följdfrågan – vad är en bra rovdjurspolitik i Falun?

Inte oväntat lockade debattkvällen många. Uppåt 120 samlades i Toftbyns bystuga.

Anders Forsman hade inspirerat till debatten. Svärdsjöbon har skrivit ett medborgarförslag om att ha en vargfri kommun. Inspiration har han hämtat från Älvdalen där politikerna sagt ja till ett sådant förslag.

– Jag tycker att man ska skjuta bort dem, hur ska vi annars få vargfritt, säger Anders Forsman.

Han beskriver hur det inte längre går att jaga på det gamla viset med lösspringande hund. Själv jagar han i trakten runt Vintjärn.

– De senaste två åren har jag inte vågat släppa henne, hur ska jag kunna förklara för min dotter om en varg tog tiken, säger Anders Forsman.

Moderatorn Dan Westerberg talade om regeringens lappkast i rovdjursfrågan. För att tillfredsställa EU-kommissionen i Bryssel har man tagit bort taket som låg på 210 vargar i Sverige, och även slopat rätten till licensjakt på varg.

– Regeringen har tvingats till tillfälliga korrigeringar, men jag är övertygad om att det blir jakt på varg även 2012, sade rättvikaren Jonny Jones, den som stod regeringen närmast i panelen

De allra flesta i publiken var jägare. Thomas Björklund som är ordförande i Dalarnas jägareförbund fick flera applåder under kvällen.

– Löshundsjakt är omöjlig i stora delar av länet, det är en fullständigt oacceptabel situation och ett hot mot livskvalitén på landsbygden, sade han och visade kartan där vargrevirens rutmönster täcker det mesta av Dalarna.

Björklund är också mot inplantering, det räcker med de vargar som finns.

Men det höll inte gagnsingen Jarl Hammarqvist från Naturskyddsföreningen med om.

– Det finns ingen som har så mycket att vinna på inplantering som jägarna. Med genetisk variation behöver vi inte ha så många, då kan vi skjuta av. Plantera in en så kan vi skjuta två, sa Hammarqvist som beklagade att vargkramare ställs mot varghatare i debatten. Han hävdade att det finns nyanser och att frågan om vargstammen inte bör avgöras i regeringskansliet utan hellre genom diskussion över en kopp kaffe ute i stugorna.

Hammarqvist beklagade att naturskyddsföreningen fått rätt hos EU-kommissionen. Han anser att 210 vargar är en lagom nivå.

– Vad EU tycker är ju inget starkt argument i Dalarna, sade Hammarqvist.

– Det brukar ju muttra och puttra i de här frågorna, men det här blev en sansad debatt med kloka inlägg. Både panelen och publiken var proffsig, rapporterar Agneta Ängsås (C).