Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt kyrka firade 100-åring

På lördagseftermiddagen firades en pigg 100-åring, nämligen Blandade kören och Kyrkokören i Norrbärke kyrka. Över 400 åskådare befann sig under den cirka två timmar långa jubileumskonserten.

Det fanns inte en enda ledig plats på bänkraderna i Norrbärke kyrka i Smedjebacken, på lördagseftermiddagen.

Ortens invånare visade stort intresse för att vara med och fira Blandade Kören och Kyrkokörens 100-åriga tillvaro i Smedjebacken tillsammans med Manskören och Cantilena-kören.

Konserten började med Evening Hymn av Henry Balfour Gardiner med kören stående på läktaren bakom bänkraderna, intill orgeln. En och annan åskådare hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

Som andra nummer bjöd saxofonisten Markko Miettinen på ett strålande instrumentalsolo med Nils Lindbergs Shall I compare Thee to a Summers day, ackompanjerad av dirigenterna Erik Svensson, orgel, och Mervi Sahlman, piano.

Övriga nummer som kören sjöng var bland andra O Fortuna ur Carmina Burana av Carl Orff, Lacrymosa ur Requiem av Mozart, nyarrangerade Norrbärke Brud-marsch och Halleluja-kören av Händel innan huvudnumret: Kröningsmässan av Mozart.

Maria Keohane, från Smedjebacken, sjöng sopransolot till Quando Corpus strax före den lilla bensträckaren före Kröningsmässan.

Övriga solister var Anna Zander, alt, Michael Stenbaek, tenor och Håkan Ekenäs, bas, alla från Stockholm.

I orkestern fanns 15 musiker på violin, viola, cello, kontrabas, slagverk, trumpet, horn och oboe.

Under pausen delades olika förtjänsttecken ut till körsångar. Bland annat fick Barbro Lovang, Erik Svensson, Inger Hällqvist samt Ulf Hällqvist varsin medalj med ingraverat namn för 50 år (!) i Smedjebackens kyrkokör.

Det var för 100 år sedan – år 1915 – som musikdirektören Calle Brodin noterade att det fanns intresse för musik i bygden. Han lade in en annons i Borlänge Tidning samma år och fick omgående flera intresseansökningar.

Calle Brodin var körens ledare i 32 år tills han ersattes av Waldemar Holm år 1947. Tjugo år sedan gick Holm ur tiden och ersattes av vice dirigent Holger Pettersson 1967, som fyra år senare överlämnade tjänsten till kyrkokantorn och nuvarande körledare – Erik Svensson, som varit ledare i 44 år.

I jubileumskonsertens programblad står det att syftet med bildandet av ett musiksällskap var enligt Calle Brodins utsago: "Ett sådant sällskap ska genom anordnande av musikaftnar och konserter väcka och underhålla intresset för tonkonsten i samhället."