Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige i Ludvika sa nej till folkomröstning

När kommunfullmäktige i Ludvika i dag hade sammanträde var den stora frågan ja eller nej till folkomröstning om ny skolstruktur. Efter en stundtals hestig debatt röstade 34 av 45 ledamöter för ett nej.

2 313 kommuninnevånare hade skrivit på listor för en folkomröstning och det räckte för att frågan skulle tas upp i fullmäktige. Och i dag var det dags för ledamöterna att säga sitt.

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) redogjorde kort för vad skulle hände om det skulle bli en folkomröstning. Han försvarade den nya skolstrukturen och sa nej till folkomröstning.

Lars Handegard (V) hakade på och hänvisade till att en majoritet i kommunfullmäktige tidigare sagt ja till den nya skolstrukturen och att arbetet med en redan hade påbörjats.

– En folkomröstning skulle störa det arbetet, hävdade Handegard.

Pär Öberg, nazist som sitter på SD-mandat, höjde rösten ordentligt när han pläderade för en folkomröstning.

– 2 313 personer säger att ni har fel och här sitter vi 45 och tror att vi vet bättre. Ni gick till val på att bevara byskolorna och du Leif bara babblar. Folk vill ha byskolorna kvar, sa Öberg med hög röst.

Jan Karlsson (C) var för en folkomröstning och han fick applåder av åhörare liksom de flesta som ville ha det.

Mats Persson (SD) ansåg att det var ett felaktigt beslut med den nya skolstrukturen och partikamraten Roland Johansson ansåg att nedläggningen av byskolor var ett sorgligt kapitel.

Debatten fortsatte för och emot och ord som återkom var demokrati och medborgardialog. Till slut var fullmäktige klara för att ta beslut.

Det som krävdes för att det inte skulle bli en folkomröstning var att minst två tredjedelar av ledamöterna röstade nej. Som väntat blev det votering och när alla hade sagt sitt visade det sig att 34 av de 45 ledamöterna sade nej. Därmed blir det ingen det folkomröstning.

LÄS OCKSÅ: Ludvika blir inte försökskommun för ordningsbetyg

Lutar åt att det inte blir någon folkomröstning om skolorna i Ludvika