Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart i Finnmarken

Byarna i Finnmarken laddar för en av årets mest intensiva veckor.
Först Svenska rallyt till helgen – sedan Finnmarknaden.
– Det är ett välkommet inslag när byarna lever upp, säger marknadsgeneralen Nils-Erik Jansson.

Annons

Till nästa helg, den 18 februari, arrangeras för fjärde gången Finnmarknad i byarna längs riksväg 26 söder om Vansbro: Eldforsen, Örskogen och Sågen.

Intresset för marknaden har ökat allt sedan starten, från såväl knallar som besökare.

– Man uppskattade att det var omkring 700 besökare i fjol och det är en riktigt bra siffra. I år har över 50 knallar anmält sig och det är en ökning jämfört med i fjol, säger Nils-Erik Jansson från Finnmarkens byautveckling och en av arrangörerna bakom marknaden.

Vid sidan av kommersen bjuds det även på andra aktiviteter i byarna; allt från slädturer och ponnyridning till tipspromenader och bedömning av älghorn. Dessutom uppträder trubadurerna Vestas och Brädfors och delar av Järnarevyn under dagen vid de olika marknadsplatserna.

– Det är ganska mycket jobb med ett sånt här arrangemang, men det är bara roligt när det händer nånting, säger Nils-Erik Jansson.

Först får dock han och övriga eldsjälar inom byautvecklingen (där föreningarna Eldforsens Folketshusförening, Finnmarkens Hem- och bygdsforskning/Kroktorp, Sågens bystugeförening och Byggnadsföreningen Dristig ingår) rikta fokus mot annat håll.

Till helgen kommer rallycirkusen till Sågen. Två etapper av Svenska rally startar i Milsjöheden och har målgång i Sågen där eldsjälar i byn håller en enklare camping och har matservering i NTO-lokalen.

– Det kommer bli full fart då också. Vissa år har det stått bilar parkerade ändå upp på Lindesnäsvägen, säger Nils-Erik Jansson.