Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktad älglusfluga i Dalarna

/
  • Pälsavfall. Den här älgen, som sågs i Sälenfjällen, har pälsavfall vid frambenen. Detta kan tyda på att den fruktade älglusflugan håller på att breda ut sig i Dalarna.

Annons

- Älgen hade fläckar där pälsen var borta, speciellt vid frambenen. Den betedde sig också litet konstigt. Den brydde sig varken om bilarna som for förbi, eller att jag gick närmare och fotograferade. Så den verkade inte riktigt frisk, i alla fall inte som älgar beter sig under älgjakten, säger Kjell som såg älgen i Köardalen, mellan Sälenstugan och Högfjällshotellet.

Andra jägare som sett Kjells bilder på älgen tror att den kan vara angripen av älglusflugor.

I grannlandskapet Värmland och vidare västerut in i Norge har man kunnat konstatera att älgar drabbats av svåra angrepp av älglusflugor.

I västra Värmland hittade man förra hösten 10-15 döda älgar som var helt eller delvis utan päls. Älgarna har varit angripna av enorma mängder flugor.

Även i Norge har påträffats nästan pälslösa älgar.

Förklaringen anses vara angrepp av älglusflugor, eller hjortlusflugor som de egentligen heter. Flugan är en parasit som livnär sig på att suga blod från ett värddjur.

Analyser, som gjorts av Statens veterinärmedicinska institut på döda älgar, har i alla fall inte hittat något annat svar än att älglusflugor orsakat pälsavfallet.

Flugangreppen anses vara mycket plågsamma för djuren. Djuren får klåda och inflammationer. Svåra angrepp kan uppenbarligen leda till att djuren dör och pälslösa älgar kan naturligtvis frysa ihjäl på vintern.

Vid Malungs garveri kunde man för flera år sedan iaktta ökad förekomst av älglusflugans angrepp. På de beredda skinnen blev det fläckar och förhårdnader. Problemen bidrog till garveriets nedläggning då man satsat hårt på att bygga upp en process kring älghudshantering.

Jägare har på senare år också kunnat berätta om ökad förekomst av älglusflugor i skogarna. Flugan biter människor och betten orsakar ofta klåda och svullnad, ibland även allergiska reaktioner. Men det är enbart hos hjortdjur som den kan föröka sig.

Enligt Statens veterinärmedicinska institut orsakar flugan endast skador på hud och päls. Således är det inget fel på köttet.

Den ökade förekomsten och utbredningen av älglusflugorna kan, liksom fästingars utbredning, hänga samma med att vintrarna blivit mildare.

- Det är en oroande utveckling om älglusflugan fortsätter att sprida sig. Hittills har vi ganska väl förskonade i Dalarna. Några fall har noterats, men har den kommit upp till Sälen så har den ju nått ganska långt uppöver länet. Det är ju inte bara de enskilda djuren som drabbas. På sikt kan det bli ett hot mot älgstammens reproduktion, svaga djur får inga kalvar, säger Lars-Olof Kristiansson, ordförande i Jägarförbundet Dalarna.

Mer läsning

Annons