Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frontalkrock i fullmäktige

Under flera år har centern och socialdemokraterna samregerat i Mora kommun. Men vid måndagskvällens fullmäktige blev det frontalkrock mellan partierna. Det talades om en ny Berlinmur.

Annons

Ärendet som fick känslorna att svala var den borgerliga majoritetens förslag om att banta antalet utskott inom kommunstyrelsen från tre till ett utskott.

I kommunstyrelsens reglemente framgår att inom kommunstyrelsen ska finnas tre utskott; finansutskott, arbetsgivarutskott samt plan och serviceutskott. Den nya borgerliga majoriteten har uttryckt önskemål om att reducera antalet utskott till ett.

Både kommunalrådet Anna Hed, C, och Malin Höglund, M, anser att en förändrig effektiviserar utskottarbetet med ett enda utskott bestående av sju ordinarie ledamöter och sju ersättare.

Lennart Sohlberg, S, anmärkte på att arbetet med förändringen inte var genomtänkt och underbyggt. Han och partikamraterna Peter Dahlgren och Gösta Frost saknade ett genomarbetat skriftligt förslag.

Gösta Frost tyckte att presentation att kasta fram förslaget muntligt utan redovisning kunde liknas vid hur några få personer planerade bygget av Berlinmuren 1961. Han gjorde liknelsen med tanke på det att i söndags firades 25-års dagen av murens fall.

Anna Hed betecknade jämförelsen som makaber. Både hon och Malin Höglund påminde om att socialdemokraterna hade varit med om genomgången i kommunstyrelsen.

Lennart Sohlberg hänvisade till protokollet från ks och i den instansen yrkade han på att det gamla reglementet skulle gälla.

Debatten utmynnade i att Peter Dahlgren, S, yrkade på en återremiss. Vänsterpartiet och miljöpartiet anslöt till det yrkandet.

Då 16 av de 41 ledamöterna röstade för återremiss så fick kommunfullmäktiges ordförande Peter Helander klubba igenom att återremitera ärendet. Det hade räckt med 14 röster.