Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt nätverk mot rasism

/
 • Tal. Borlängebor mot rasism håller ofta tal i samband med olika politiska manifestationer. Här talar Christian Skogstad på Arenan i Falun.
 • Mot rasism. Både Daniel Holst och Christian Skogstad har varit med i nätverket sedan starten i höstas.

Annons

Borlängebor Mot Rasism är ett nybildat nätverk, en motståndargrupp till den växande främlingsfientligheten.

"Det är som motvikt till de högerextrema, som etablerar sig mer och mer i vårt samhälle. Med skicklig retorik får de oss att tro att dagens problem beror på invandrare", säger Daniel Holst. "Vi vill inte att de ska stå oemotsagda."

Borlängebor Mot Rasism är ett partipolitiskt obundet nätverk, men de har en speciell uppfattning om vad främlingsfientlighet beror på, som kanske inte alla delar.

"Vi tror att den ökande rasismen beror på klyftorna i samhället. När orättvisorna ökar, vill man ha något att rikta sin ilska mot." Anser Daniel. "De flesta som delar den uppfattningen med oss är vänster, men självklart är alla välkomna i nätverket", lägger han till.

Att bilda ett nätverk är inte samma sak som att bilda en förening.

"Skillnaden mellan ett nätverk och en förening är att det är så mycket mer byråkrati och pappersarbete när man bildar en förening. Ett nätverk är friare", förklarar Christian Skogstad.

"Vi gick ihop ett gäng, först var vi bara tre stycken, sedan började vi ha möten och delta i olika arrangemang. Allt eftersom gruppen växte gjorde vi mer. Att marknadsföra sig är viktigt." fortsätter han.

I höstas, när Borlängebor mot rasism precis hade bildats, blev två killar attackerade när de affischerade för en antirasistisk demonstration.

"De polisanmälde det, och sedan dess har vi inte blivit utsatta för någon slags hot. Vi tycker det är jätteviktigt att man står för sina åsikter och inte ger vika för sådana saker", berättar Daniel.

Om man är intresserad av att bli medlem i nätverket, kommer det snart finnas en hemsida att anmäla sig på. En studiecirkel har också bildats, den hålls på Café Caoz.

"Där kommer vi diskutera, titta på film och annat. Vem som helst får dyka upp", säger Christian.

Borlängebor Mot Rasism försöker fortfarande göra sig ett namn, de har regelbundna möten och deltar i många olika demonstrationer och manifestationer.

"Vi var bland annat delaktiga i motdemonstrationen till den rasistiska manifestation som hålls i Salem varje år", berättar Christian. "Vi har också varit på skolor och informerat."

Jag frågar killarna hur de tycker att man bäst motverkar förtryck i vardagen.

"Man måste hela tiden försöka motverka fördomar, riva ner affischer med rasistisk propaganda och inte acceptera till exempel rasistiska skämt", tycker Christian. Det finns ett begrepp för rasism i vardagen, vi kallar det helt enkelt för vardagsrasism. Det är när människor som annars inte kallar sig rasister uttrycker sig föraktfullt mot invandrare eller människor med annan etnisk tillhörighet. Det kan till exempel vara rasistiska skämt på jobbet eller i skolan."

Antalet högerextrema växer. I höstens skolval var Sverigedemokraterna populära. Varför, kan man undra.

"Att man sympatiserar med Sverigedemokraterna beror nog oftast på att man är trött på orättvisorna i samhället. Man väljer den enkla lösningen att hitta en syndabock, någon att rikta sin ilska och sitt hat mot", tror Daniel.

Daniel tycker att det bästa med att vara politiskt aktiv är att så många engagerar sig.

"Det är fantastiskt att se så många människor samlade på samma ställe, kämpandes för sina gemensamma värderingar. Det känns skönt att veta att man inte står ensam." säger han, och Christian håller med.

Fotnot: Vintern år 2000 mördades en ung nynazist i Salem utanför Stockholm. Varje år samlas Sveriges nazister till en manifestation till minne av detta. Anledningen till varför nazisterna såg annorlunda på mordet var att gärningsmännen var från ett annat land.

Namn: Daniel Holst.

 • Ålder: 19 år.
 • Familj: Pappa, mamma, låtsaspappa, tre syskon.
 • Intressen: Politik, umgås med vänner och samhällsfrågor.
 • Yrke: Jobbar på Scandic.
 • Varför jag engagerade mig politiskt: Jag började se hur de sociala orättvisorna växta, och jag tyckte att engagera sig politiskt var ett bra sätt att förändra saker på.

Namn: Christian Skogstad.

 • Ålder: 23 år.
 • Familj: Mamma, pappa och två syskon.
 • Intressen: Skidåkning, karate, tv-spel.
 • Yrke: Arbetslös.
 • Varför jag engagerade mig politiskt: Efter valet ville jag förändra, jag tyckte inte om att alliansen blev inröstad.

Mer läsning

Annons