Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för ko-köp

Flera Dalakommuner planerar nu att köpa in egna nötdjur.
På så sätt kan man servera kött i förskolor, skolor och inom äldreomsorgen från den egna kommunen. Utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling.
– Jag tror att vi skulle kunna ha ett litet test i gång med egna kor redan till sommaren, säger Anna Hed (C), kommunalråd i Mora.

Annons

Det är kommunerna Gagnef, Älvdalen, Leksand, Mora och Orsa som tillsammans med LRF Dalarna drivit ett projekt. Frågan har varit:

Kan en svensk kommun låta djur beta på marker som annars skulle växa igen och därefter låta just de djuren bli mat i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden? Eller gör lagen om offentlig upphandling eller konkurrenslagstiftningen det omöjligt?

I går avslutades projektet. Och svaret på frågorna är: Ja, det är möjligt. Om:

* Kommunerna själva äger korna.

* Att köttet tas om hand av kommunerna själva.

* Att skötseln och slakten upphandlas.

I och med detta besked är kommunerna nu beredda att gå vidare.

– Det är förstås många pusselbitar kvar att lösa. Men nu vet vi att det är juridiskt möjligt. Och det finns så många fördelar med detta projekt, säger Anna Hed.

Själv blev hon engagerad i första hand genom att tänka på betydelsen av öppna landskap.

– Om Siljansområdet växer igen så är vi mycket illa ute när det gäller besöksnäringen, som är så viktig för våra kommuner. Detta var det som var viktigast för mig i början.

Därefter har hon sett fler fördelar.

– Nu tycker jag att det faktum att vi kan servera lokalt producerat kött i våra skolor och på äldreboenden är minst lika viktigt.

Men är det då en bra affär för kommunen?

– Tittar man bara på priset på ett kilo kött så är det ingen bra affär. Men lägger man till värdet av öppna landskap för besöksnäringen, att vi kan minska på kostnaden för att röja betesmarker, att vi kan servera lokalt kött, att det skapar några arbetstillfällen, att det kan bli utflyktsmål som kan öka välbefinnande och pedagogik såväl för barn som för äldre, ja då blir det i mina ögon en rejäl vinst, säger Anna Hed.

Vad är då vitsen för lantbrukarna att kommunerna själva börjar köpa in kor?

– Här finns en chans för bonden att få betalt för en tjänst, i stället för enbart en köttprodukt. Det öppnar nya affärsmöjligheter för bönderna, säger projektledaren David Levrén.