Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsgården som spränger åldersgränserna

Ett år efter nystarten har Fritidsgården i Morgårdshammar börjat hitta sin form, där fokus ligger på en blandad verksamhet för blandade åldrar.
– Det här är ett hus som ska vara till för alla, säger Jerker Svensson.

Han är kommunanställd med titeln ungdomssamordnare, men i själva verket är hans jobb numera långtifrån bara att finnas till för den klassiska ungdomsgruppen: tonåringarna.

– Gränserna suddas ut allt mer. För min egen del kan jag lika gärna diska eller vara konferensvärd här, så länge verksamheten fungerar bra och både unga och gamla känner att Fritidsgården är ett tryggt och bra ställe att komma till.

Men faktum är alltså att Jerker Svensson är ungdomssamordnare och tillsammans med fritidskonsulenten Birger Tuominen har flyttat med ungdomskontoret till Fritidsgården, från kommunhuset.

Tillsammans med fritidsledare, fältfritidsassistent, vaktmästare och en nyanställd assistent har nu ett bemanningsschema lösts så att fritidsgården är bemannad från morgon till kväll hela veckan, samtidigt som även fritidsgården i Söderbärke (nu flyttad till Kyrkskolan) har personal på plats ett par kvällar i veckan.

Efter att kommunen förra året återtog Fritidsgården i Morgårdshammar, efter att ABF hyrt hela huset i tolv år, har antalet aktiviteter i byggnaden hela tiden fyllts på.

Exempelvis bjuder onsdagen på stickning, nålbindning, PRO:s bordtennis, tvåändsstickning, klädsömnad, kurbitsmålning samt utbildning för omsorgsförvaltningen.

Knappast några aktiviteter som normalt kan kopplas samman med en mer traditionell fritidsgård för ungdomar.

Men det är alltså inte det som Fritidsgården i Morgårdshammar strävar efter.

– PRO-medlemmar är till exempel bordtennisledare för ungdomar och det fungerar fantastiskt bra. Det känns roligt att pensionärer och unga kan träffas på sådana sätt, säger Jerker Svensson.

Samtidigt finns förstås möjligheter för ungdomar att träffas på mer traditionellt fritidsgårdsvis. Förra torsdagen var exempelvis 32 unga där under kvällen och ett disco nyligen för årskurs 1 till 6 lockade hela 148 barn.

En ny inte helt färdigställd replokal finns också för hugade band. Kommunen står då för lokalen, medan ABF står för utrustningen (instrument med mera) samt själva studiecirkeln som krävs.

Överlag är ABF skäl starkt involverat i verksamheten i Fritidsgården.

– Det blir förstås så när de hållit till här så länge, men alla studieförbund är välkomna. Vi tar ingen ställning politiskt, säger Jerker Svensson.

Även större konferenser kan hållas i lokalerna, inte minst i festsalen som har modern teknisk utrustning.

– 60-70 personer klarar vi då att ta emot. Kommunen har allt mer börjat använda Fritidsgården för olika utbildningar och konferenser.

Därmed sparas kostnader för bokning av andra lokaler.

– Så ur ekonomisk synpunkt är det smart att vara här.

Jerker Svensson slår även ett slag för det föreningsdrivna gymmet som finns i byggnadens bottenplan, liksom för mötesplatsen Café Frallan.

Han ser fram emot en spännande vidareutveckling av verksamheten, som tycks gå mot allt mer blandade åldrar på Fritidsgården.

– Vi får kanske inte hit så väldigt många ungdomar, men det betyder inte att Fritidsgården har misslyckats.

– Behovet ser ju inte likadant ut för unga längre. Ungdomar träffas nog mer nu än förut, men inte lika mycket öga mot öga. Nu sker det via datorer och telefoner och vem kan egentligen ha rätt att bedöma om det är ett bra eller dåligt sätt att träffas?