Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskvård enligt Skatteverket

Dans, lagsport och kostrådgivning kan företaget få dra av på skatten. Däremot räknas inte schack, ridning eller gratis frukt som avdragsgill friskvård.

Statens syfte med den avdragsgilla friskvården är att förbättra det allmänna välbefinnandet och folkhälsan, minska antalet sjukskrivningar med mera. För att få dra av på skatten för sådana personalförmåner måste man uppfylla vissa krav, som definieras av Skatteverket.

Friskvård och motionsaktiviteter är förmåner som arbetsgivare kan ge sina anställda och sedan dra av på skatten. Det finns ingen fastställd beloppsgräns för hur mycket en skattefri motions- eller friskvårdsförmån högst får kosta, men det kan röra sig om summor som motsvarar till exempel ett årskort på gym. Skattefriheten förutsätter att friskvården omfattar alla anställda, det vill säga även korttidsanställda och vikarier.

Enligt Skatteverket kan friskvård handla om att ge de anställda checkar/kuponger som ger tillträde till godkänd motionsanläggning. Aktiviteterna ska vara av enklare slag, till exempel gymnastik, styrketräning, lagsporter, dans, kostrådgivning, profylaxkurser med mera. Det kan också vara så att den anställde själv betalar sin friskvård och ger ett kvitto till arbetsgivaren för att få ersättning för sina utlägg. Aktiviteter som inte ger fysisk träning eller kräver dyrare redskap, såsom schack, bridge, golf, segling, ridning och utförsåkning omfattas inte.

Personalförmåner, som kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring på arbetet, räknas inte som friskvård.

DT:s undersökning visar att med undantag av Vikabröd är alla respondenter som inte har avdragsgill friskvård kommuner; Hedemora, Leksand, Rättvik, Malung-Sälen och Säter.

Det beror med största sannolikhet på att kommuner och landsting (till skillnad från privata företag) inte betalar inkomstskatt, och inte på att de inte uppfyller kvalitetskraven för att deras insatser ska räknas som friskvård enligt Skatteverket. Moms kan däremot även kommuner dra av för, även om det vanligen är en liten del av friskvårdskostnaderna.