Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frisk Johan Alcén toppar poängligan

Han var den stora talangen i unga år, men väntar fortfarande på det stora genombrottet.
Ska det komma den här säsongen?
Åtminstone har Johan Alcén fått en lysande start med fem poäng de två första matcherna.

Annons

– Ja, det är väl det man hoppas på inför varje säsong, att genombrottet ska komma. Men huvudsaken är att man hjälper laget vinna, säger den 25-årige MIK-forwarden.

Allsvenskans poängliga är en trevlig läsning med MIK-ögon sett, där tre Moraspelare (innan onsdagens matcher) fanns bland topp fyra.

På förstaplatsen hittade vi Alcén.

– Visst är det alltid kul att vara i topp, men samtidigt är det tidigt på serien och det kan bero på tillfälligheter så här i början. Vi får väl se hur det ser ut när allt summeras.

– Men det är klart det är roligt, allra helst då vi vunnit matcherna, menar den assisterande lagkaptenen.

Och vunnit, det har Mora gjort en hel del den här hösten.

– Ja, vi är ju faktiskt obesegrade, konstaterar han.

Och faktum är att MIK inte förlorat under ordinarie tid i höstens åtta matcher.

– Många säger att träningsmatcherna inte gäller något, men det är alltid bättre att vinna.

– Det är i träningsmatcherna man lär sig vinna och det har vi omsatt till serien även fast vi bara spelat två matcher. Självklart vill vi fortsätta på den vägen.

En klar seger i premiären (Almtuna 8–2) följdes upp av en straffvinst mot Södertälje efter en kvittering i slutminuten.

– Det var "Wesslan" (Jonas Westerling) som tog fram sin trollstav (och serverade Mikael Zettergren), säger Alcén som även han fick assist på 3–3-målet mot SSK.

När det gäller vändningen i Södertälje hyllar Johan grovjobbarna i laget.

– I fjol hade vi vikt ner oss i det läget, men till i år har vi fått in rätt karaktärer, starka personligheter, i laget och då syftar jag på framför allt på Tomas Larsson och Claes Nordén. Det är rejäla grabbar som visar riktigt jäklar anamma.

Ny i MIK är inte Johan Alcén, han gör nu sin tredje säsong i klubben. Ändå ser vi en helt annan Alcén i år jämfört med i fjol, då han drogs med en efterhängsen skada.

– Jag hade stora problem med ljumskarna förra säsongen. I sommar har jag fått mycket hjälp av Stefan Henriksson (fystränaren), all cred till honom, och så här långt känns allt bara bra.

– I fjol tog jag smärtstillande inför matcherna och efteråt kunde jag knappt gå och än mindre träna. Klart det hjälper en att bli bättre om man kan träna mellan matcherna också, förklarar han den fina säsongsstarten för egen del.

Alcén har också hamnat i en fin omgivning med nyförvärven Ryan Thang och Jeremy Colliton som kedjekamrater.

– De är mycket bra spelare. Colliton är en smart tvåvägscenter medan Thang är avslutaren. Min uppgift är att se till så att han får chansen att avsluta, säger han om rollerna.

– Men jag har även spelat med Westerling. Vi spelade ihop mycket i fjol och det funkar bra även i den kedjan.

Mycket har fungerat bra så här i inledningen av allsvenskan och frågan är om MIK fortsätter på vinnarspåret även i torsdagskvällens bortamöte mot Timrå.

– Det kommer att bli åka av där uppe. Det finns mycket tradition i Timrå, de kommer från elitserien och är helt klart favorit, menar Alcén.

Inför säsongen tippades Mora inte som något topplag. Det är helt perfekt, tycker Alcén.

– Det är den svenska melodin, att slå i underläge. Vi har många unga killar i laget, så det passar oss bra.

– Vi låter andra bära favoritskapet, medan vi själva låter spelet tala. Men vi är ödmjuka inför fortsättningen, det finns många bra lag i serien, poängterar den Sandvikenbördige 25-åringen.

Till sist måste vi nämna ett annat lag som inför säsongen var allt annat än tippat som topplag. Men Karlskrona har imponerat stort i inledningen och har full pott på de tre första matcherna samt hela 14–0 i målskillnad.

Karlskrona var särklassig jumbo i fjol, men det tänker de tydligen inte bli den här säsongen. I laget återfinns bland annat förre MIK-backen Kalle Ekelund och tidigare Leksandsforwarden, och Hedemorabördige, Martin Janolhs.