Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Frisk" - efter tolv års sjukskrivning

Under nästan tolv år var han sjukskriven, men i augusti blev Rolf Svärdström plötsligt frisk, enligt Försäkringskassan.
Han har överklagat, men rättens beslut dröjer minst ett år. Under denna långa väntan har han ingen inkomst alls. Ett öde han delar med många.
– Det är som att vakna med en snara kring halsen varje morgon, vi får välja mellan att köpa smör eller tvål, snart orkar vi inte längre, säger han.

Utanförskap har blivit ett slitet ord i den politiska debatten. Men Rolf och hustrun Marie-Louise Svärdström vet vad det handlar om. De känner att alla dörrar är stängda, att de hamnat ute i kylan.

– Ett tag pratades det mycket om folk som blivit utförsäkrade, men nu är det tyst. Det skrivs aldrig om oss, så ingen tror att vi finns, säger Rolf Svärdström.

Han var busschaufför, gick in i väggen, var sängliggande i två år och var sedan så utslagen i två år att han i princip bara klarade att sitta på verandan. Han har ryggvärk efter en bussolycka i Mockfjärd, samt problem med hjärtat och blodtrycket.

Snart fyller Rolf Svärdström 60 år, och han har ramlat mellan många stolar.

– Nu lever jag på frugans pension, vi får välja mellan att köpa smör och bröd eller skithuspapper och tvål, det är inte så roligt att vara utan någondera. Nu när det blir vinter och högre elkostnader så får vi väl äta varannan dag, säger han.

– Det är ju konstigt att han betraktades som sjuk i tolv år, sedan var det tvärslut, och han fick 0 kronor, säger Marie-Louise Svärdström. Hon har ringt socialförvaltningen och frågat om försörjningsstöd, men om Rolf skulle få det så förlorar hon sitt bostadsbidrag, och då går det jämt ut.

– Skilj er, sa de på socialen, berättar hon. Men det vill inte Svärdströms. De har fått hjälp med livets nödtorft både från Frälsningsarmén och Svenska kyrkan.

När sjukersättningen drogs in i augusti 2010 gick Rolf Svärdström genast och skrev in sig på arbetsförmedling, men där fick han inget napp.

Han har flera läkarintyg på att han aldrig mer kan stå till arbetsmarknadens förfogande, men intygen underkänns av Försäkringskassans läkare.

A-kassan kan han inte längre få, när det gått mer än sex år. Han blev det som kallas nollklassad – när någon går från en tidsbegränsad sjukersättning och saknar sjukpenninggrundande inkomst, och inte får en krona.

I 14 månader har Svärdström överklagat Försäkringskassans beslut, nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten.

– Vi har diskuterat att ta livet av oss, eller bli kriminella. Men för mig är det viktigt att betala räkningarna, säger Marie-Louise Svärdström.

Paret sitter hemma nästan jämt, att ha socialt umgänge är svårt när man inte kan bjuda eller bjuda igen. De har till och med svårt att lösa ut de mediciner som Rolf behöver.

– Bilen har vi ställt av, och vi har inte råd att åka in till Falun. Det blir 210 kronor om två personer ska åka fram och tillbaka, säger Marie-Louise Svärdström.

– Jag ser ingen ljusning, säger Rolf Svärdström och håller upp sina händer för att illustrera en mörk mur som reser sig runt honom.

Han hälsar att människor som hamnat i en liknande situation gärna får ta kontakt. Det kan lätta om han och hustrun får prata med folk som förstår vad det handlar om.