Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frimärkets dag i musikens tecken

I år går Frimärkets Dag i musikens tecken.
De två frimärken, som finns på ett speciellt block, har "dubbelportot" eller "utlandsportot" 12 kronor, och föreställer dels Gustav III maskeradbalen och dels Kungliga baletten.
Något som gör att frimärkena troligen inte blir lättåtkomligt för gemene man – nu när postkontor med ett totalsortiment av frimärken är ett minne blott.
– Men på Frimärkets Dag har vi det till försäljning, säger Christer Holm, ordförande i Falu Frimärks- och Vykortsförening. Vill man inte beställa direkt från Postverket, kan man komma till oss på Länsbiblioteket mellan 11 och 15.00.

Annons

De senaste åren har Frimärkets Dag varit en tilldragelse som inte haft ett fast datum. Frimärksklubbarna har kunnat välja ett eget datum att arrangera under några veckors tid.

– Men i år har man återgått till det gamla, säger Christer Holm. På lördag – den 10 november – arrangerar vi, som en av tre klubbar i Dalarna, Frimärkets Dag på Länsbiblioteket i Falun. Där kommer man att kunna köpa både Gustav III på Kungliga Operan och även suvenirark och häften med de frimärken med textilkonst som gavs ut i augusti.

Gustav III på Kungliga operan är för övrigt en samutgåva med Frankrike. Det ena frimärket föreställer den franska kompositören Daniel Auber, som skrev musiken till operan Maskeradbalen, som hade urpremiär den 27 februari 1833. Det andra frimärket föreställer primärdansören Olof Westring vid Kungliga baletten i rollen som Gustav III i baletten med samma namn från 2008. Det svenska blocket, där frimärkena intar en central roll, visar i övrigt Kungliga Operans salong i Stockholm. I den franska varianten finns frimärkena med trapphuset i Operan i Paris som bakgrund.

De båda ländernas frimärksblock är formgivna av Gustav Mårtensson och Lars Sjööblom har graverat frimärkena.

Frimärkets Dag innebär inte bara möjligheten att köpa nya frimärken. Där finns även en hel del andra frimärksaktiviteter.

Bland annat bjuder Postverket på en tipstävling. Man svarar på tio frågor om frimärken och frimärksmotiv, och svarar man rätt på dem får man ett speciellt Gustav III-pins som pris.

Som vanligt säljer frimärksföreningen också äldre frimärken och frimärkstillbehör till hugade spekulanter.

– Men vi har också rådgivning till de som har frågor runt frimärken – bland annat vet vi att många som ärvt samlingar efter anhöriga brukar komma släpande på kassar med album och filatelistiska produkter för att få hjälp med en översiktlig värdering och ett råd på vägen vad man ska göra med märkena, säger Christer.

Förhoppningen är också att många unga ska komma till Frimärkets Dag och få sitt intresse för frimärkssamlande väckt.

– Vi behöver många unga i vår verksamhet, säger Christer. Medelåldern bland medlemmarna i klubben är hög – så vi behöver en god återväxt.