Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Buud krossade motståndet i VM

/
  • Jonas Buud är världens bästa Ultralöpare, oavsett om det handlar om terräng som här i UltraVasan eller på asfalt när han på lördagen vann VM 100 km.

IFK Moras Jonas Buud är bäst i världen i Ultralöpning. På lördagseftermiddagen sprang Jonas i från allt motstånd och fick äntligen den efterlängtade titeln världsmästare över 100 km. Det efter att ha varit tvåa fyra gånger i rad.

Annons

– Jag har försökt att vinna VM länge så det här satt skönt, men det är svårt att avgöra om det här eller Ultravasan smäller högst, säger Jonas när tidningen når honom i holländska Winschoten efter hans gulddag.

Jonas var inte favorit inför VM. Både britten Steven Way, tvåa i Ultravasan ifjol, som nu bröt och ryssen Vasiliy Larkin rankades bättre, men det var Jonas som var i en egen klass.

– Jag kunde hålla min taktik och var egentligen inte orolig under loppet, säger Jonas, som efter halva loppet tog över ledningen och sedan fick se den ena efter den andra falla ifrån.

Inför VM konstaterade Jonas att ett ultralopp börjar efter sju-åtta mil och det stämde. Jonas bara malde på i en fart som konstant låg på mellan 37 och 39 minuter per varv på den 10 km långa park- och stadsbanan i holländska Winschoten. Först på det sista varvet var Jonas över 39 minuter per mil, när han höll tempot 39.34.

– Jag höll jämn fart och visste att de som drog ifrån i början omöjligt skulle kunna hålla den farten. Det enda som gjorde mig orolig var att de andra släppte väl tidigt så jag tvingades löpa mitt eget lopp, berättar Jonas.

Helt utan problem var det ändå inte för Jonas.

– Med två mil kvar började det kännas lite jobbigt och jag fick slita lite de sista två milen, men jag såg ändå att jag höll rätt tempo.

Jonas fick då också beskedet att de andra var fyra minuter efter.

– Sedan var de nog än mer slitna än vad jag var på de sista varven.

Jonas kunde sedan defilera in i mål på tiden 6.22.44 som ny världsmästare i Ultralöpning och inte nog med det han blev även Europamästare och vann lag-VM och lag-EM samt VM guld för veteraner.

I mål var moralöparen 13 minuter! före tvåan spanjoren Asier Cuevas, som i sin tur var minuten före bronsmannen Giorgio Calcaterra, Italien.

Sverige fick in ytterligare en löpare topp sex och det med Fritjof Fagerlund, Rånäslöparen som vann 45 km-klassen i Ultravasan som löpte i mål som sexa, 20 minuter efter Jonas.

Kajsa Berg blev tvåa i damklassen efter amerikanskan Camille Herron.

– Det blev fem guld, skrattar Jonas som fick höra svenska nationalsången fyra gånger, för veteranguldet blev det ingen nationalsång.

Nu återvänder Jonas till Mora, men om två veckor är det dags för Lidingöloppet.

– Det handlar ju bara om tre mil, så där har jag ingen chans, men det ska ändå bli kul att springa det loppet, säger världsmästaren Jonas Buud.

Mer läsning

Annons