Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridah Jönsson berättar i Uppdrag Granskning om näthatet

Leksandstjejen Fridah Jönsson är med i kvällens Uppdrag Granskning (SVT1 kl. 20) som handlar om näthatet mot kvinnor. Hon är en av tolv journalister, författare, bloggare som kommer att läsa upp en del av det hat som de själva fått utstå genom åren.

Annons

Hur har du upplevt näthatet?

Jag har upplevt det ända sedan jag började skriva som femtonåring. I början tog jag åt mig och blev ledsen, men nu ser jag det globala hatet mot kvinnor som en politisk fråga. De senaste åren har det spårat ur mer och mer med sexism och främlingsfientlighet.

Varför tror du att det blir värre?

Det var varit ett uppdämt kvinnohat under lång tid, nu har det blivit mer rumsrent. Säkert har det att göra med SD:s framgångar också. Det är samma personer som hatar invandrare som hatar kvinnor. Samtidigt försöker de framställa det som att de vill "skydda oss".

Hur var det att höra de andras berättelser?

Det var helt deprimerande. Vad litet mitt var i jämförelse! Som datum när de skulle mördas och hot om att "hoppa på ditt ansikte tills öppen kista är uteslutet". Och vi som är med står inte alls lika politiskt, det var allt från RIX FM till Feministiskt Initiativ. Man tänkte, vad man än gör kommer det att vara såhär – bara för att jag är kvinna.

Hur kommer folk att reagera?

Många kommer nog att bli chockade och säga "hur kan det här få hända". Men det är sjukt viktigt att vi pratar om det här, att det inte bara blir en debatt mellan journalister. Förhoppningsvis blir folk mer medvetna.