Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridah: "Jag är sämst på poesi"

Annons

Så sitter du där vid köksbordet hemma hos en kompis som du aldrig varit hemma hos tidigare och ska äta pasta carbonara och se en film, och hon säger välj en skiva och du börjar kolla i samlingen. Bläddrar förbi Oskar Linnros som blev grammisnominerad textförfattare för rader som "händerna rinner", "huvet går bobobobobobombom", "sträcker upp mina händer-der-der-der" och "har en främling på min loftsäng, dododo dododo, på en lördagsnatt". Håller en stund i en Håkan Hellström-skiva men kommer på att du lyssnar på den ungefär varje dag.

Och då ser du den. Hits for kids 8. Och du vet att du borde säga något i stil med att herregud den här minns man ju eller åh undrar hur många såna det finns nu eller jag och min syrra har faktiskt både första Absolute Kids och första Hits For Kids så vem vet, man kanske blir rik på dem om tjugo år, och sedan borde du välja något i stil med Patti Smith eller något sånt. Men du kan inte säga något av det där.

För du har redan, utan att tänka dig för, råkat vråla "åh SHIT HITS FOR KIDS ÅTTA!". Och innan du hunnit göra något annat eller ens ta tillbaka ditt glädjetjut med ett "så hade jag sagt för tio år sedan, hehe" så har din vän svarat "åh, eller hur!" och satt i den i stereon.

Någonstans där vet man att man klickar. Det är ungefär som den där gången då en av dina idoler som du numera fikar med ibland frågade dig om du läst något av Dan Andersson och du svarade "nej, alltså jag har typ bara läst Ronnie Sandahl". Hur du tänkte när du kopplade ihop dem vet du fortfarande inte riktigt. Eller som nästa gång ni sågs och du skulle förklara hur du tänkte och sa att jag är inte så kulturell, "jag är sämst på poesi, jag läser typ bara Marcus Birro".

Det där ögonblicket – när man för en sekund glömmer bort sig och inte hinner linda in saker i referenser eller ironiska ord utan bara av ren tanklöshet råkar avslöja att man är bättre på kvällstidningskrönikörer än historiska poeter och likt Baby i Dirty Dancing bara vill fnysa "I carried a watermelon?" åt sig själv.

Du står mitt i det där ögonblicket när din kompis startar Hits for kids 8 och säger åh, en av de som sjöng Rosa helikopter gick i min parallellklass. Och du vet att ni klickar.