Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Kahlo och Anders Zorn i konstmöte

Zorn satte sina spår i den internationella konstvärlden. Länskonstnär Jordi Arkö har hittat ett konstnärligt möte mellan mexikanskan Frida Kahlo och Dalakonstnären.

Annons

Frida Kahlo är en av Mexicos mest kända konstnär tillsammans med maken Diego Rivera. Frida Kahlo var något av en surrealist i sina självbiografiska målningar och har under de senaste tjugo åren blivit en viktig ikon bland annat för feministisk konst och kvinnligt konstnärskap. Frida Kahlo föddes utanför Mexico City år 1907 och dog 1954. Anders Zorn levde mellan åren 1860-1920.

1925 när Frida Kahlo var 18 år, gick hon som konstelev hos den Mexikanske grafiken Fernando Fernández . I studierna ingick att kopiera andra mästare i konsthistorien som man beundrade, däribland Anders Zorn. Och visst är det fantastisk att Frida Kahlo, i Mexico City, tecknade gamla moragubbar och kullor efter etsningar av Anders Zorn. Det var så här hon tog sina första steg som konstnär. Kort därefter blev hon svårt skadad i en bussolycka och fick då avbryta sina studier hos Fernández. Hon blev efter olyckan sängliggande under en lång tid, och det var då som hon började måla.

Detta visar också hur stor Zorn var internationellt under sin levnad och en tid framöver.

Jordi Arkö