Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida älskar att tävla

I mer än tio år har Frida Hansdotter tagit stadiga steg mot toppen.
Förra säsongen tog hon VM-silver i slalom i Beaver Creek och när den nya säsongen inleds är hon laddad till tusen.
– Jag känner att jag bara blir bättre och bättre.

Annons

Det är i mitten av november när vi får tag i Frida Hansdotter som håller på att packa resväskan. Hon ska flyga till Aspen och till säsongens första slalomtävlingar. Lite nervöst är det, men mest av allt tycker hon att det ska bli roligt.

– Min nyckel är att ha kul. Jag älskar att tävla, känna att det är nu det gäller. Det ger en adrenalinkick. Men det är tufft också, jag vill kunna leverera och vara på topp i varje lopp.

Hon har många gånger visat att hon håller för trycket och beskrivs ofta som stabil både mentalt och fysiskt - och som en som aldrig klagar trots att hon vid flera tillfällen blivit snuvad på förstaplatsen. Förra säsongen var hon 34 hundradelar från ett VM-guld.

I|dag rankas hon som en av de absolut bästa med två världscupsegrar och elva andraplaceringar i bagaget, och har nominerats till utmärkelsen "Årets kvinnliga idrottare" av Svenska Idrottsakademin.

– Det är en jättestor ära. Verkligen otroligt roligt, säger hon.

Idrottat har Frida Hansdotter gjort sedan hon var liten. I början var det allt möjligt: ridning, fotboll, men kanske mest skidåkning, både på längden och på tvären. Till slut föll valet på slalom. För att det var roligast. Viss inverkan har så klart pappa Hans Johansson haft - en gång duktig skidåkare som verkade i det alpina landslaget tillsammans med Ingemar Stenmark.

Att hon är uppväxt i Norberg, som inte direkt är känt för sina enorma utförslöpor, har dock haft mindre betydelse.

– Det är inte så ovanligt faktiskt. De flesta i landslaget är uppväxta med småbackar. Det är egentligen bara Kajsa Kling som kommer från Åre.

Som 19-åring blev Frida Hansdotter svensk juniormästare i super-G, slalom, störtlopp och kombination. Två år senare tog hon sina första poäng i världscupen. Sakta men säkert har hon tagit sig allt längre upp mot toppen. Nu är hon som sagt en av de bästa i världen med allt vad det innebär - 200 resdagar om året och totalt ett trettiotal tävlingar runt om i världen.

Vad gillar du att göra annars, när du inte tränar eller tävlar?

– Jag och min sambo bor i hus sedan några år och jag tycker om att pyssla med tomten eller fixa inne med inredningen. Annars är jag som de flesta andra och tycker om att umgås med nära och kära.

– Men det blir mycket med skidåkningen. Det är en lång säsong. När jag inte tävlar så tränar jag mycket.

Äldst i laget

Du har tävlat länge, på allvar sedan 2004. Hur har du förändrats under de här åren?

– En hel del. Jag har fått mycket erfarenhet och tagit lärdom av allt som jag gjort. Det har gjort mig mycket starkare.

– Nu är jag äldst i laget, men känner att jag har mycket kvar att ge. Mitt mål är att åka till OS i Pyeongchang 2018. Sedan får vi se. Jag har inga planer, men testar gärna på något helt nytt.