Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friberg på afrikanskt äventyr

Rallytalangen Robin Friberg från Ludvika är just nu i Afrika för att tävla i East African Safari Classic, den historiska varianten av Safarirallyt.
– Ett roligt äventyr. Vi startar i Mombasa (Kenya) och kör i både Kenya och Tanzania, berättar Friberg.

Friberg får chansen till att tävla i rallyt genom Team Tidö (som bland annat tävlar i banracing i STCC) och han ska dela bil med STCC-föraren Roger Samuelsson.

– Jag var med för två år sedan också men då var jag mest kartläsare. I år låter det som att jag ska få köra mer, säger han.

Rallyt är långt, över 330 mil och det körs över nio dagar (19-27 november).

Bilen är en Porsche 911 och teamet har samma specialbyggda bilar som användes 2013. Friberg säger att rallyt är någonting helt annat än han är van vid.

– Ibland är det knappt några vägar. Det är lerhål, bäckar och floder. Det är fruktansvärt varmt och sträckorna är långa, 2013 var den längsta över 20 mil, säger han.

Med de förutsättningarna är taktiken annan än på normala rallyn.

– Det går inte att hålla samma tempo som i till exempel SM, man ligger inte på max hela tiden.

För Robin Friberg är rallyt en utmärkt skola i hans utveckling som förare.

– Klarar man av det här rallyt, då klarar man av det mesta, säger han och berättar att han hoppas kunna tävla mer utomlands under 2016.

– I Sverige är det för korta tävlingar för att kunna utvecklats. I SM är det på slutet av tävlingarna jag börjar köra riktigt fort. Utomlands så blir det en annan utmaning med sämre vägar och längre tävlingar. Det ger mer att köra utomlands, bara att åka till Tyskland är något helt annat än i Sverige, säger han.

Av den anledningen är planerna inför 2016 fortfarande inte spikade för årets SM-bronsmedaljör.

– Ingenting är klart, men jag har några grejer på gång. Helst vill jag åka enskilda tävlingar i Europa i olika serier, för att skaffa mig erfarenhet. Jag vill kunna åka fullt i varje tävling utan att behöva tänka på totalresultatet någon serie, säger Robin Friberg och han hoppas att läget ska klarna ungefär samtidigt som julskinkan är uppäten i slutet av december.

Men innan dess ska han alltså klara av 330 tuffa mil i den afrikanska ödemarken.

Fotnot: Team Tidö ställer upp med totalt fem bilar under projektparaplyet Raceforhealth. Bland övriga deltagare i teamet kan nämnas legendaren Stig Blomqvist, STCC-stjärnan Richard Göransson och rallytalangen Mattias Adielsson.