Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias från olovlig körning

En 19-årig man från Borlänge frias av Falu tingsrätt efter att han stått åtalad för olovlig körning. Enligt åtalet hade 19-åringen kört lastbil på riksväg 70 i april i år trots att hans körkort varit omhändertaget.

Det var den 27 april som 19-åringen stoppades då han körde lastbil på riksväg 70. Något körkort kunde han dock inte visa upp. Detta då hans körkort hade omhändertagits av polis efter att han stoppats för fortkörning den 2 april.

Vid tillfället hade han dock fått en lapp av polisen och beskedet att den gav honom rätt att fortsätta köra tills dess att myndigheterna meddelade något annat.

Någon större vikt hade han i övrigt inte lagt på lappens innehåll. I efterhand har han dock fått veta att den endast gav honom rätten att fortsätta köra i 48 timmar.

Då han stoppades den 27 april hade han ännu inte fått något besked om återkallelsetid, något han fick först i maj. Då han inte hört något hade han därför också fortsatt att köra lastbil åt det entreprenadföretag där han var anställd.

Tingsrätten konstaterar att olovlig körning är ett uppsåtligt brott och att det inte kunnat fastställas att 19-åringen varit medveten om att han inte längre var berättigad att köra. De tror inte heller att han skulle valt att köra lastbil i jobbet om han vetat om att han saknade behörighet. Falu tingsrätt finner därför att åtalet ska ogillas.