Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från gruppvåldtäkt på rullstolsburen kvinna på Gotland: "Motstridiga uppgifter"

En rullstolsbunden kvinna anmälde att hon blivit gruppvåldtagen på Gotland. Nu väljer åklagaren att lägga ner utredningen.
– Jag har kommit till vägs ände, säger vice chefsåklagare Åke Olsson.

Annons

En 30-årig kvinna anmälde den 2:a oktober att hon utsatts för en gruppvåldtäkt på Gotland. Sex män i 20-årsåldern, som misstänktes ha deltagit i våldtäkten, greps samma dag.

– Jag kan inte med det utredningsmaterial jag har bevisa att kvinnan har utsatts för en våldtäkt. Det går inte att få en fällande dom eftersom jag saknar bevis, säger Åke Olsson.

Vissa delar klara

Polisen har hållit flera förhör med de misstänkta och med den utsatta kvinnan. Utredningen ska ha lett till att delar av händelseförloppet blivit klarlagda.

– Som jag har uppfattat målsägande så har inte de misstänkta genom våld eller hot tvingat henne till att utföra sexuella handlingar. Det innebär att för att få en fällande dom måste hon ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Enligt åklagaren ska det dock inte ha gått att bevisa att kvinnan på något sätt befunnit sig i en sådan situation. Enligt åklagaren har personerna som befann sig på platsen lämnat motstridiga uppgifter.

"Till vägs ände"

– Vi har utrett det här genom att tala med människor och tagit del av teknisk bevisning. En samlad bedömning är att det inte går att bevisa. Jag har kommit till vägs ände med utredningen och eftersom jag inte kan bevisa att ett brott har begåtts måste jag lägga ned utredningen.

Kvinnan har en funktionsnedsättning och använder rullstol. Våldtäkten orsakade stora protester på Gotland där mängder med människor gav sig ut och demonstrerade.

När de misstänkta männen släpptes ur häktet bara några dagar efter att de gripits blev stämningen snabbt hätsk.

Polisen tvingades att skicka förstärkning till Gotland efter att allvarliga hot riktats mot de misstänkta männen och mot personer inom rättsväsendet.

"Gjort mitt jobb"

Åklagaren vill inte prata med om hur hotbilden efter nedläggningsbeslutet nu ser ut på ön.

– Jag lever på tron att människor förstår mitt beslut och att de inte angriper mig för det arbete jag utfört. Mitt jobb är att vara åklagare och det jobbet har jag utfört.

Annons